Det är spännande att använda ströbröd i bakverk eftersom pajer och kakor då får en annorlunda struktur. Detta är en mycket god paj med en mild och len smak.
Instruktioner
- Smörj formen. Lägg ingredienserna till pajbottnen i en matberedare med kniven isatt. Kör tills en boll bildats. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för lös.
- Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta ihop degen till en boll som plattas ut lite. Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt 20 minuter innan den används.
- Lägg 1/3 av degen åt sidan. Kavla ut resten till en 2-3 mm tjock rundel. Klä formens botten och en bit upp på kanten med degen. Ställ formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Förgrädda pajskalet 10-15 minuter och låt det svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Kavla ut resten av degen och tryck ut figurer med hjälp av ett pepparkaksmått.
- Gör fyllningen. Värm sirap i en kastrull. Blanda ägg och grädde i en skål. Tillsätt citronskalet och den varma sirapen i äggblandningen. Blanda den malda mandeln och ströbrödet i en separat skål.
- Rör ner mandelblandningen i äggsmeten. Rör tills smeten är blandad. Häll smeten i pajformen.
- Vispa ihop ägget och äggulan och pensla degskalets kant med det. Placera degfigurerna på fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den blivit gyllenbrun. Låt sedan sirapskakan svalna något innan den tas ur formen.
Publicerat den
4 oktober 2008
Skriv kommentar