Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sirapspaj

 
  • Serverar: 8 portioner
Skriv ut

Det är spännande att använda ströbröd i bakverk eftersom pajer och kakor då får en annorlunda struktur. Detta är en mycket god paj med en mild och len smak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smörj formen. Lägg ingredienserna till pajbottnen i en matberedare med kniven isatt. Kör tills en boll bildats. Tillsätt lite mer mjöl om degen är för lös.
  2. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord och arbeta ihop degen till en boll som plattas ut lite. Svep in degen i plastfolie och låt den ligga kallt 20 minuter innan den används.
  3. Lägg 1/3 av degen åt sidan. Kavla ut resten till en 2-3 mm tjock rundel. Klä formens botten och en bit upp på kanten med degen. Ställ formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Förgrädda pajskalet 10-15 minuter och låt det svalna. Sänk ugnsvärmen till 175 grader. Kavla ut resten av degen och tryck ut figurer med hjälp av ett pepparkaksmått.
  5. Gör fyllningen. Värm sirap i en kastrull. Blanda ägg och grädde i en skål. Tillsätt citronskalet och den varma sirapen i äggblandningen. Blanda den malda mandeln och ströbrödet i en separat skål.
  6. Rör ner mandelblandningen i äggsmeten. Rör tills smeten är blandad. Häll smeten i pajformen.
  7. Vispa ihop ägget och äggulan och pensla degskalets kant med det. Placera degfigurerna på fyllningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills den blivit gyllenbrun. Låt sedan sirapskakan svalna något innan den tas ur formen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.