Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sissis semla

(1 kommentar)  
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Vem har sagt att semlan bara får ätas vid ett tillfälle per år? Här kommer min variant på den goa bullen, som får ätas när som helst och hur som helst!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Deg: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37grader och blanda sedan den ljumma mjölken med kesella. Rör ut jästen med degspadet, tillsätt sedan honung, ägg, salt och rör om.
  2. Häll i bikarbonat, allt dinkelmjöl och vetemjöl (lite i taget). Arbeta degen tills den känns smidig och släpper kanterna något. TÄNK PÅ ATT! Dinkelmjöl ger en kladdigare deg. Mata därför inte degen torr.
  3. Jäs degen under bakduk, ca 45 minuter. Tag upp degen på ett rikligt mjölat bakbord och knåda den smidig.
  4. Dela den i 12 delar och forma dem till runda bullar. Lägg upp hälften av bullarna på en av två bakplåtsklädda plåtar, och andra hälften på den andra plåten. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 250°.
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda första plåten i mitten av ugnen i 7-10 minuter, ta ut, sätt in den andra plåten och grädda lika länge som första plåten.
  7. Låt bullarna svalna helt. Skär ett lock från varje bulle och pilla ut lite inkråm ur bottendelen. Spara inkråmet till fyllningen.
  8. Fyllning: Mixa mandeln fint i en matberedare. Värm upp mjölken och häll i matberedaren tillsammans med inkråm. Mixa och smaka av med honung. (massan ska vara ganska lös).
  9. Ställ in mandelmassan i kylen och låt den kallna. Vispa under tiden grädden fluffig.
  10. Fyll bottendelarna med ca 2 msk mandelmassa, klicka över grädde och toppa med locket. Sikta över florsocker.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • spiskummin 13 mars 2009

    Superdupergod! Speciellt självaste semlebrödet var riktigt busgott men hela semlan kändes nyttig. Tack för att vi fick smaka =)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.