Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Skinkstek i gjutjärnsgryta

 
  • Serverar: 4-6 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Fantastisk skinkstek som passar bra vid något speciellt tillfälle och kanske inte riktigt till vardags då den tar en stund att göra. Den är absolut inte fettsnål så jag rekommenderar den inte till dig som räknar kalorier...

Ingredienser

Instruktioner

  1. Krydda steken med salt och peppar. Bryn den på hög värme i smör i en stekpanna tills den fått färg på alla sidor. Lägg steken i en rymlig gryta (helst gjutjärn)
  2. Skala löken, dela den i ca 6 delar och lägg i grytan. Smula sönder buljongtärningarna och tillsätt dem.
  3. Häll i lite grädde i stekpannan och vispa runt så steksmöret blandas med grädden. Häll blandningen över steken. Fyll sedan på med grädde varvat med vatten (beroende på hur gräddig sås du vill ha) tills steken täcks helt. Häll i ganska rikligt med soja.
  4. Koka steken på låg värme i ca 1 timma per kilo. Det gör ingenting om man kokar steken tidigt på morgonen så den får stå och dra åt sig av grädden ett par timmar efter den är färdigkokad.
  5. Lyft upp steken på ett fat och vispa såsen i grytan ordentligt. Tillsätt redning i såsen och låt koka upp igen. Smaka av och avgör om det behövs mer soja eller peppar.
  6. Servera med potatis, grönsaker och eventuellt äppelmos.
  7. På bilden har vi gjort potatismos på Blå kongo-potatis och gjort en grön sallad med tomat och gurka. Det passar alldeles utmärkt med äpplemos till. Fantastisk måltid även om den ser lite skum ut med det lila moset. :)

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.