Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Evas festpirog med vitlökssås, gurka och tomat

 
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Toppengod! Dubbla receptet om ni är många.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att göra fyllningen, för den skall stå och svalna.
  2. Fyllning: Skala och hacka löken grovt. Smält margarin i en stekgryta. Lägg i och bryn den söndersmulade köttfärsen och löken.
  3. Tillsätt krossade tomater, vitlök, tomatpuré, buljongtärning och kryddor. Låt småkoka utan lock i cirka 20-25 minuter men glöm inte och rör om då och då. Rör i ostsorterna, som får smälta ner under omrörning. Låt färsröran svalna innan du lägger det i pajdegen.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Deg: Smält matfettet i en kastrull. Häll i vattnet och rör till degspadet är fingerljummet. Häll blandningen över jästen som smulats sönder i en bunke. Rör om noga så att jästen löser sig ordentligt. Tillsätt salt, ägg och mjöl och arbeta ihop degen. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur i 40 minuter.
  6. Kavla ut degen till en stor rund platta cirka 45 cm i diameter. Lägg yllningen på ena halvan av den runda plattan och lämna ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg pirogen på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa ca 20 minuter. Pensa med uppvispat ägg.
  7. Grädda pirogen i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när den har fått en fin gyllenbrun färg är den klar.
  8. Såsen: Blanda all ingredienserna till såsen. Skala och pressa ner vitlöksklyftorna Krydda med salt, svartpeppar och Italiensk salladskrydda Rör om väl. Låt såsen stå och dra i kylskåp 2-3 timmar innan serveringen.
  9. Grönsallad: Lägg tomater och gurkbitar i en salladsskål och servera!
  10. Smaklig spis!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.