Slottsstek, eller herrgårdsstek som den också kallas, är en av dessa goda, gammaldags rätter. Såsen med sina många goda kryddor smakar underbart tillsammans med det möra köttet.
Instruktioner
- Skala och skär löken i klyftor och moroten i bitar. Lägg ner grönsakerna i en gryta och låt dem fräsa i matfett en stund. Ta dem ur grytan. Lägg i köttet och låt det bryna väl runt om. Krydda med salt och peppar.
- Tillsätt grönsakerna och ansjovisfiléerna, spara spadet, sirap, vinäger, kryddor och en del av vattnet. Efterstek under lock på svag värme tills köttet känns mört, ca 1½ timme. Ös då och då med stekskyn och späd med mera vatten.
- Ta upp steken och låt den vila under folie 10 minuter. Häll över den silade skyn i en kastrull och tillsätt grädden, koka upp. Rör ut mjölet i lite vatten och red av såsen. Smaksätt ev med ansjovisspad, salt och peppar. Skär upp steken och servera den.
Publicerat den
1 februari 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Samma recept som jag har, men jag tar 0,5 msk ättika 12% istället för vinäger. Storfavoriten bland stekar. En klar 5-poängare!