- Serverar: 5-7 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Detta recept kräver lite "pyssel" men är väl värt det.
Har hittat receptet i en utländsk kokbok för 20 år sen.
Jag gör rätten oftast till nyår eller påsk.
Instruktioner
- Koka riset mjukt 20 min i vatten + buljongtärningen.
Sila bort eventuellt överflödigt vatten.
Smaksätt med lite salt och peppar efter smak.
Skala och hacka äggen och blanda med riset.
Använd gärna äggskivaren så går det snabbt.
Skär fisken i skivor eller mindre bitar.
Hacka dillen.
- Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Skär smördegen så du får en undre platta ca 35x25 cm samt en övre ca 30x15cm. Skarva om det behövs. Pensla med ägg emellan. Spara överbliven deg.
- Varva ris, dill, fisk längs mitten på den undre plattan. Pensla kanterna med ägg.
Lägg den övre plattan ovanpå. Pensla. Vik in kanterna och tryck med en gaffel så de hålls.
- Sporra ut remsor eller fiskar som du garnerar med. Pensla allt och grädda 40 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.
- Servera en god grönsallad till. Ät och njut!
Publicerat den
30 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Åh, detta verkar jättefestligt och gott, lax och smördeg är ju bara så gott
Hejsan, Är det varmrökt lax eller kallrökt lax som man ska använda??
Hej Miire! Jag använder kallrökt lax, men det är en smaksak vad man vill använda. Det går bra vilken som :-)