Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Inbakad lax i smördeg

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 5-7 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Detta recept kräver lite "pyssel" men är väl värt det. Har hittat receptet i en utländsk kokbok för 20 år sen. Jag gör rätten oftast till nyår eller påsk.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka riset mjukt 20 min i vatten + buljongtärningen. Sila bort eventuellt överflödigt vatten. Smaksätt med lite salt och peppar efter smak. Skala och hacka äggen och blanda med riset. Använd gärna äggskivaren så går det snabbt. Skär fisken i skivor eller mindre bitar. Hacka dillen.
  2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Skär smördegen så du får en undre platta ca 35x25 cm samt en övre ca 30x15cm. Skarva om det behövs. Pensla med ägg emellan. Spara överbliven deg.
  3. Varva ris, dill, fisk längs mitten på den undre plattan. Pensla kanterna med ägg. Lägg den övre plattan ovanpå. Pensla. Vik in kanterna och tryck med en gaffel så de hålls.
  4. Sporra ut remsor eller fiskar som du garnerar med. Pensla allt och grädda 40 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.
  5. Servera en god grönsallad till. Ät och njut!

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • EowynUndomiel 16 februari 2009

    Åh, detta verkar jättefestligt och gott, lax och smördeg är ju bara så gott

  • Miire59 29 oktober 2010

    Hejsan, Är det varmrökt lax eller kallrökt lax som man ska använda??

  • Vetebullen 29 oktober 2010

    Hej Miire! Jag använder kallrökt lax, men det är en smaksak vad man vill använda. Det går bra vilken som :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.