Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Smulans äppelkaka dubbelt upp

(13 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 50 minuter
Skriv ut

Enkel, svår att misslyckas med. God eftersom det är dubbla lager med äpplen. Gott tycker jag då jag inte gillar när det blir för mycket sockerkaka i en äppelkaka. Den ska vara fylld av äpplen men ändå ingen paj.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Socker och smör ska röras så det blir poröst. Tillsätt sedan äggen, ett i taget. Efter det tillsätter du mjöl, bakpulver och vaniljsockret, sist ska grädden i.
  3. Smöra och bröa en form med löstagbar kant. Häll i halva smeten.
  4. Skala, kärna ur och skiva äpplena. Blanda socker och kanel och doppa äppelklyftorna i det.
  5. Täck hela formen med hälften av äpplena och sen häller du på resten av smeten. Upprepa med resten av äpplena. Som avslutning strör du över lite av socker- och kanelblandningen.
  6. Jag brukar avsluta med att ringla lite sirap ovanpå för att det ska bli lite knäckigt. Men ibland tar jag flagad mandel och pärlsocker.
  7. Grädda långt ner i ugnen ca 40-50 min. Om den blir mörk så täck över med folie.
  8. Låt den kallna innan du lossar formen eller rör den. Den faller ganska lätt i bitar om den är för varm eftersom den är fylld med äpplen.
  9. Grädde, glass eller vaniljsås är gott till.

Liknande recept

Kommentarer (13)

  • Amika 3 november 2011

    ÅH! Den här är SÅÅÅÅ himla god! Jag älskar äppelkaka men har alltid tyckt att de innehåller allt för mycket sockerkaka och inte tillräckligt med äpplen. Det gör den här! :) Perfekta äppelkakan! :) Underbar! 5 stjärnor! Lätt! :)

  • Nathalie7 24 mars 2012

    Låter helt underbar, tänkte bara fråga om grädden är nörvändig? kan man skippa den eller ta något annat? :) Ska bli kul att prova!

  • rallysmulan 28 maj 2012

    Kul att den uppskattades:-) När det gäller frågan så ber jag om ursäkt att jag inte sett den förut. Man kan Byta ut grädden mot mjölk eller kesella:-) då blir den ju magrare. Hoppas du kommer att gilla den:-)

  • helenahedkvist 2 juli 2012

    Den här äppelkakan är supergod! Dessutom hög och pampig med massor av äpplen! Kan rekommenderas!

  • rallysmulan 3 juli 2012

    Tack det var snällt:-)

  • Jiohanna 6 september 2012

    Jättegod äppelkaka!!!!!!!

  • rallysmulan 7 september 2012

    Vad kul att du gillar den:) Nu är det ju säsong för äppelkakor så att säga, så det är väl dags att börja baka den för mig också:)

  • Amika 2 oktober 2012

    Måste bara säga igen.. Den här är SÅ himla god! Utan tvekan den godaste äppelkaka jag någonsin ätit! MUMS! Jag har gjort den flera gånger nu under hösten och bjudit på. Den är alltid lika uppskattad!

  • rallysmulan 2 oktober 2012

    Glad att du gillar den så mycket:) Tack, tack!

  • gds877 7 oktober 2012

    Den var bara så delikat en fullpott. Tack !

  • rallysmulan 8 oktober 2012

    Vilken tur att den smakade bra:)

  • kekke46 3 september 2013

    Den här äppelkakan blir en favorit här. Blir fem poäng från oss här. Tack för receptet :)

  • Biinii 8 september 2014

    Denna gjorde jag igår till oss och våra gäster. Något för mycket äpple då alla inte fick plats i kakan, men det har väl med storleken på äpplena att göra. :) Annars så hade den egentligen behövt vara inne en bra stund till, då det bara var halva kakan som var färdig. MEN, den var väldigt uppskattad av alla ändå! Så, en 4:a från oss. :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.