Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Snabb hemgjord kycklingbuljong

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Den här kycklingbuljongen görs på mindre än en timme. Fantastisk som bas till t.ex. en värmande soppa.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Hacka upp lök, purjolök, morot, och selleristjälkar i grova jämnstora bitar. Skal och blad kan behållas då de ger smak. Dela den hela vitlöken i två bitar utan att varken skala den eller klyfta den. Lägg alltsammans i en stor gryta tillsammans med ett kycklingskrov och/eller kyckling ben. Skrovet kan vara rest från en grillad kyckling eller en styckad kyckling. Om det är rest från en grillad kyckling, försök tvätta kycklingen lätt med kallt vatten innan du använder den.
  2. Lägg också ned ett knippe färsk timjan, ett knippe färsk persilja, och ett par lager i kastrullen. Krossa en näve pepparkorn lätt under en kastrull och lägg i kastrullen. Strö tillslut ett par rejäla nypor salt över innehållet i kastrullen.
  3. Fyll kastrullen med kallt vatten så det täcker innehållet i kastrullen. Sätt på spisen med ett lock över, och få innehållet att komma till kokpunkten så fort som möjligt. Vid kokpunkten kan du sänka temperaturen något.
  4. När skum börjar förekomma på ytan av grytans innehåll, ta en soppslev och rör lätt om över ytan. På så sätt jobbar du ut skummet i kanterna. Sedan kan du ta din soppslev, och med lätta rörelser fylla den med skum som du sedan avlägsnar. På så sätt skummar du enklast av din buljong, och får en klar buljong som resultat.
  5. Låt buljongen allt som allt koka i ca 40 minuter. Sedan silar du av vätskan från innehållet. Du har då en färsk buljong som är en perfekt bas för soppor, grytor, och såser.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.