- Serverar: 4-5 portioner
- Tid: 25 minuter
Skriv ut
Snabblagad och läcker potatisgratäng, förändras lätt med nya kryddor eller ostsmaker. Välj själv fetthalt på ost och mjölk eller grädde.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader
- Fyll en kastrull med vatten och salta.
- Smörj en ugnsform eller ugnsplåt med kant med margarin.
- Skala och tunnskiva potatisen (gärna i matberedare).
- Skiva löken. Koka potatisskivor och lök i vattnet i 5-7 minuter. de får inte gå sönder.
- Koka upp i en annan kastrull, matlagningsgrädde (och mjölk) krydda med vitpeppar, salt och muskot. Red av såsen med maizena till bra sås konsistens. Pressa ner en vitlöksklyfta.
- Häll av potatisvattnet, häll hälften av potatis och lökskivorna i formen, vrid över lite svartpeppar och salta. Strö över hälften av den rivna osten. Upprepa nästa lager på samma sätt.
- Häll över gratängsåsen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är gyllen brun.
- Variera gratängen med tex riven ädelost eller en stark präst ost.
Hoppa över vitlöken i såsen och hitta andra örtkryddor t.ex timjan, oregano eller varför inte kummin?
Publicerat den
5 november 2008
Liknande recept
Skriv kommentar