Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Snabbaste potatisgratängen

 
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 25 minuter
Skriv ut

Snabblagad och läcker potatisgratäng, förändras lätt med nya kryddor eller ostsmaker. Välj själv fetthalt på ost och mjölk eller grädde.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Fyll en kastrull med vatten och salta.
  3. Smörj en ugnsform eller ugnsplåt med kant med margarin.
  4. Skala och tunnskiva potatisen (gärna i matberedare).
  5. Skiva löken. Koka potatisskivor och lök i vattnet i 5-7 minuter. de får inte gå sönder.
  6. Koka upp i en annan kastrull, matlagningsgrädde (och mjölk) krydda med vitpeppar, salt och muskot. Red av såsen med maizena till bra sås konsistens. Pressa ner en vitlöksklyfta.
  7. Häll av potatisvattnet, häll hälften av potatis och lökskivorna i formen, vrid över lite svartpeppar och salta. Strö över hälften av den rivna osten. Upprepa nästa lager på samma sätt.
  8. Häll över gratängsåsen och ställ in i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den är gyllen brun.
  9. Variera gratängen med tex riven ädelost eller en stark präst ost. Hoppa över vitlöken i såsen och hitta andra örtkryddor t.ex timjan, oregano eller varför inte kummin?

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.