Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Snöägg med vaniljsås och bär

 
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

En gammaldags, klassisk efterrätt, lite krånglig men mycket god! Barn tycker ofta om denna dessert, liksom vuxna. Snöägg är marängsmet som man skedar upp, och sjuder i vatten. När de är klara kan de förvaras i kylen på en handduk täckta med plast 1–2 dygn utan att förlora särskilt mycket av sin form. Till Snöäggen serverar man vaniljsås och den frukt eller de bär man önskar. För den laktosintolerante kan man hoppa över vaniljsåsen - det är precis lika gott! Annars finns alltid de laktosfria mjölkprodukterna.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dela först äggen och lägg äggvitorna i en skål och äggulorna i en annan.
  2. Öppna vaniljstången på längden med en kniv. Lägg den i en tjockbottnad kastrull och häll i mjölken. Koka upp. Låt det sjuda under tiden som du vispar äggulor och socker poröst i en stor skål.
  3. Vispa ner den varma vaniljmjölken i de uppvispade äggulorna och blanda noga ihop det. Häll tillbaka i kastrullen och värm upp på medelvärme tills vaniljsåsen tjocknar. Rör om under hela tiden och var aktsam så att det inte kokar!. Ha tålamod - det tar lite tid!
  4. Häll upp såsen i en skål och låt såsen svalna.Ska efterrätten serveras snart så kan man låta såsen svalna i kallt vattenbad eller i kylen. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i såsen strax före servering.
  5. Mät upp socker i en noggrant rengjord stekpanna. Värm på låg värme, skaka stekpannan då och då tills sockret smält till en gyllenbrun (blank) massa. Det tar ganska lång tid, så öka inte på värmen så att sockret bränns.
  6. Prova om det är klart, genom att ringla lite sockersmet på bakplåtspapper eller ett fat, den ska kännas som hård karamell och stelna på ca ½ minut. Ringla med hjälp av en sked ut galler på ett bakplåtspapper. Låt sockret stelna. Stekpannan får du ren genom att koka upp vatten i den.
  7. Vispa äggvitorna med salt och lite av sockret på låg hastighet några minuter. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på hög hastighet till en blank och fast marängsmet.
  8. Fyll en kastrull med vatten, tillsätt cirka 2-3 dl mjölk och värm till 90 grader. Mjölkvattnet får inte koka. Om temperaturen blir för hög, sänk värmen och häll på lite kallt vatten. Forma ägg av marängsmeten med hjälp av två matskedar, eller klicka i bollar, i mjölkblandningen. Lägg i 4-5 stycken åt gången. Låt äggen ligga i cirka 8 minuter, vänd dem efter halva tiden. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på en tallrik hushållspapper.eller på en handduk. Ställ dem i kylen så att de kallnar.
  9. Om du gör många Snöägg så tjänar du på att först göra halva mängden och sedan vispa äggvitorna igen - det är annars risk för att äggvitan förlorar sin fasthet.
  10. Servera rätten genom att lägga upp 1-2 snöägg per person, häll upp vaniljsås vid sidan av äggen och lägg på de bär eller den frukt du föredrar ( t ex jordgubbar) och garnera med sockergaller.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.