Detta recept fick jag av min svärmor för många år sen när jag klagade över att sockerkakan alltid sjönk när man tog ur den ur ugnen. Denna sjunker inte. Hon hade fått det av sin mormor som levde på 1800-talet så dom kunde sin sak förr i tiden. Tror att hemligheten är att den inte innehåller varken smör eller mjölk som kan "tynga ner" Är en superbra bassockerkaka till det mesta ex långpannekakor, blåbärskakor, äppelkakor, saffranskaka, chokladkaka, muffins, tårtbottnar mm. Smaksätt den precis som du vill. Bara fantasin sätter gränsen. Dessutom känns den lite nyttigare utan margarin.
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
Hur varm är "varmt"? Själv skulle jag säga lite över ljumet d.v.s. runt 45grader men lite luddigt utryck. Kan ju lika gärna vara 60-85grader du menar. Annars ett bra recept, sparar det i hopp om att du korrigerar.
Lite varmare än fingervarm ca 40° - 45° skulle jag rekomendera. Allt för att inte döda bakpulvret. Ta inte vatten ur kran då metaller kan följa med från kran då man spolar varmvatten. Detta vatten ska man ju inte dricka.
Detta är den sockerkaka min Moster alltid lagade på 1970-talet! Skorpan som blir är helt otroligt god... vet inte vad jag skall säga mer än +++++
Har gjort denna några gånger nu och blir lika nöjd varje gång! Den här gången gjorde jag den på ankägg som jag har köpt av en kompis dotter. Lägger in en bild på den.
Hmm, min kommentar bara försvann... Jag har gjort den här flera gånger nu och är lika nöjd varje gång! Idag gjorde jag den på ankägg som jag har köpt av en kompis dotter. Lägger in en bild.
Har ett liknande recept, där kakan kallas Mosskaka. Skillnaden är att man använder 1 dl kokande vatten, 1 tsk bakpulver och rivet skal av en halv citron. Inget vaniljsocker alltså, men det kan man ju tillsätta om man vill. Jag brukar oftast inte ta citronskal i och det blir gott ändå. Man ska vispa ägg och socker länge (4-5 minuter i maskin, 8-10 minuter för hand) och sedan blanda i mjölet och citronskalet. Till sist häller man i det kokande vattnet och häller upp i formen. Sedan ska det direkt in i ugnen.