Valfri tårtbotten med sockerpasta på. Sockerpastan är glutenfri och innehåller heller inte mandel eller nötter. Ett annat alternativ för marsipan.
Instruktioner
- Tårtformen:
Detta fungerar bäst med en färsk, fortfarande "fuktig" tårta. Ifall man vill ha en rund tårta (som en halverad fotboll) så lägg då plastfolie i en skål med rundad botten (utan kanter där nere) och lägg ner första locket av tårtan. Forma tårtlocket efter skålens form försiktigt och lägg sen i valfri fyllning men kom ihåg, vid användning av grädde är det viktigt att inte breda ut grädden ända till kanterna, grädden får sockerpastan att "svettas".
- Lägg sen andra locket (eventuellt flera) och låt ligga en tid (några timmar - ett dygn ) för att få formen att hållas.
Ta sedan tårtan ur skålen och ta bort plasten, skär bort oönskade former eller kanter.
- Smörkrämen:
Blanda sedan ihop alla ingredienser till smörkrämen bra, täck sedan tårtan med den och fyll ihop eventuella hål eller djup i tårtan för bättre resultat.
- Sockerpastan:
Lägg gelatinpulvret i en kastrull med vattnet och låt gelatinet svälla, värm sedan försiktigt upp gelatinvattnet. Tillsätt sedan kokosfettet och när fettet har smält så låt svalna en stund. Lägg sockret i en skål och häll sedan i blandningen (och karamellfärgen vid behov av annan färg) tillsätt sirapen och arbeta det till en fin mjuk deg och tillsätt i slutet oljan. Oljan gör så att degen blir lättare att arbeta med. Kavla sedan ut degen och arbeta med den på samma sätt som marsipan och dekorera fritt.
- Kom ihåg:
- grädde får sockerpastan att svettas, lägg därför inte grädde direkt under sockerpastalagret.
- sockerpastan torkar snabbt, så medan du använder en bit lägg resten inlindat i plastfolie
- sockerpastan står sig inlindad i folie i kylskåpet upp till en månad
- det går att färga pastan när den blivit som en deg, det tar bara lite längre tid och mer arbete
- pasta förvarad i kylskåp behöver arbetas en stund i händerna för att "värmas upp"
- lite florsocker på kaveln och bordet underlättar vid kavling
- sockerpastan är glutenfri ( finns även alternativ för vegetariska "gelatinpulver")
Publicerat den
24 februari 2012
Liknande recept
Skriv kommentar