Här kommer ett recept på en otroligt god limpa som är jättelätt att baka!
Bjöd sambon på dessa som kvällsfika och ingen av oss blev missnöjda :-)
Receptet räcker till 2 stycken limpor.
Instruktioner
- Smula ner jästen i en bunke.
- Värm upp mjölken till fingertemperatur (37 grader).
- Häll på lite av mjölken över jästen och rör om tills jästen är helt upplöst.
- Tillsätt resten av mjölken. sirapen, saltet, rågsikten, vetekliet och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska släppa från bunkens kanter.
- Jäs degen till dubbel storlek, det tar ca 45 minuter.
- Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk/arbetsyta och knåda den lätt. Dela degen i två lika stora delar.
- Forma degbitarna till två runda limpor och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Låt limporna jäsa under en bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Till penslingen: Blanda ihop vattnet och sirapen och rör om tills sirapen har löst upp sig.
- Pensla de färdig jästa limporna med sirapsvattnet och strö över vetekliet.
- Grädda limporna på nedersta falsen i 40-45 minuter.
- Låt svalna av under en bakduk på ett galler.
- Klart!
Publicerat den
13 oktober 2012
Skriv kommentar