Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Solrosfranska

(4 kommentarer)  
Solrosfranska Solrosfranska
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 5 timmar 35 minuter
Skriv ut

Det speciella med detta bröd är att det bakas med minimalt med arbete och istället har det en lång jästid som gör brödet luftigt och med en väl utvecklad smak. Det här blev en perfekt franska sa min sambo när han smakat det, haha. Jag har flyttat texten om formen som används till att grädda brödet i, från ingrediens listan till arbetsbeskrivningen.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smula jästen i en 3-4 liters degbunke och lös upp den med sirapen. Använder du socker så häll även i lite av degvätskan för att underlätta att jästen löses upp. Tillsätt degvätskan, oljan och allt mjöl. Knåda degen väl ca 10 min med maskin eller 15 min för hand, när ca 2 min återstår så tillsätt saltet och fortsätt knåda tiden ut.
  2. Lägg dubbel plastfolie över bunken och ovanpå detta en bakduk. Låt degen jäsa upp till bunkens kant (det tar ca 1 timme), pressa ner degen så luften pressas ut, lägg över plastfolie och bakduk igen och låt den jäsa upp till kanten ännu en gång. Det tar ca 45 min.
  3. Klä en 1½ (en och en halv) liters avlång form med bakplåtspapper eller smörj formen väl och mjöla den ev. Häll över degen i formen och lägg över plastfolie och bakduken. Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa upp i formen under tiden, när degen nått strax ovanför formens kant (det tar ca 15-30 min) så pensla degen rikligt med vatten eller spreja rikligt med tex. en blomspruta och strö på ditt val av frön.
  4. Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 35 min, spreja gärna in lite vatten i ugnen och/eller sätt in ett rostfritt dl mått eller nåt annat med vatten, som du inte är rädd om. (obs. det måste tåla ugnsvärmen) Låt brödet kallna på ett galler, med bakduk om du vill ha mjuk skorpa, annars utan bakduk. Lycka till! Ät och njut av ditt goda bröd!

Kommentarer (4)

  • Ala12 13 mars 2013

    De var jättegoda! Precis som de man köper.

  • ingrid2 27 mars 2013

    Mycket gott bröd! Bjöd familj och kollegor på frukostbröd. Testade att blanda i grovt hackade nötter i 1 limpa. Mycket gott det med. Kommer garanterat göra detta flera gånger :)

  • jenniebl 28 mars 2013

    Helt fantastisk bröd :) kommer bakas många gånger framöver, sambon var helt salig :) tack tack!!!

  • girra 18 april 2013

    Solros franskan är helt super,har bakat den 3 ggr redan :-)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.