Solrosfranska

Det speciella med detta bröd är att det bakas med minimalt med arbete och istället har det en lång jästid som gör brödet luftigt och med en väl utvecklad smak. Det här blev en perfekt franska sa min sambo när han smakat det, haha.

Jag har flyttat texten om formen som används till att grädda brödet i, från ingrediens listan till arbetsbeskrivningen.

Solrosfranska
Källa: Egentagen bild
Uppladdad av: LenaBE1
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

25 g jäst
1-2 msk sirap eller socker
½ dl solrosolja
3 dl vatten eller mjölk, kallt
6 ½ dl vetemjöl special
¾ tsk salt

Valfria frön att dekorera med tex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön.

Betyg (4 röster)
Antal personer
1 bröd
Visningar:
1621
Sparat:
65

Gör så här

Smula jästen i en 3-4 liters degbunke och lös upp den med sirapen. Använder du socker så häll även i lite av degvätskan för att underlätta att jästen löses upp.
Tillsätt degvätskan, oljan och allt mjöl.
Knåda degen väl ca 10 min med maskin eller 15 min för hand,
när ca 2 min återstår så tillsätt saltet och fortsätt knåda tiden ut.

Lägg dubbel plastfolie över bunken och ovanpå detta en bakduk. Låt degen jäsa upp till bunkens kant (det tar ca 1 timme),
pressa ner degen så luften pressas ut, lägg över plastfolie och bakduk igen och låt den jäsa upp till kanten ännu en gång. Det tar ca 45 min.

Klä en 1½ (en och en halv) liters avlång form med bakplåtspapper eller smörj formen väl och mjöla den ev.
Häll över degen i formen och lägg över plastfolie och bakduken.
Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa upp i formen under tiden, när degen nått strax ovanför formens kant (det tar ca 15-30 min) så pensla degen rikligt med vatten eller spreja rikligt med tex. en blomspruta och strö på ditt val av frön.

Grädda brödet i nedre delen i ugnen i ca 35 min, spreja gärna in lite vatten i ugnen och/eller sätt in ett rostfritt dl mått eller nåt annat med vatten, som du inte är rädd om. (obs. det måste tåla ugnsvärmen)
Låt brödet kallna på ett galler, med bakduk om du vill ha mjuk skorpa, annars utan bakduk. Lycka till!
Ät och njut av ditt goda bröd!
Dela

LIKNANDE RECEPT

Hittade inga liknande recept.

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.