Sommarens godaste Kkolapaj

Saftig mandelpaj med kolaglasyr

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: paj, kola
Sommarens godaste Kkolapaj
Källa: Allers
Uppladdad av: sahebi
Skrivet: för över 2 månader sedan

Ingredienser

Mördeg:
100 g smör
½ dl socker
2½ dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
100 g sötmandel
100 g kokt kall potatis
75 g smör
1 dl socker
2 ägg
1½ dl repade röda vinbär

Kolaglasyr:
1½ dl mellangrädde
½ dl socker
½ dl ljus sirap
1 tsk kakaopulver
1 msk smör

Garnering:
Färska röda vinbär

Betyg (0 röster)
Antal personer
10-12
Visningar:
1068
Sparat:
13

Gör så här

Hacka snabbt samman alla ingredienserna till mördegen. Klä en rund bakform med löstagbar botten med degen och ställ kallt att vila i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln och fin riv potatisen.

Rör matfettet och sockret vitt och poröst. Tillsätt äggen ett i taget och rör smeten slät mellan varje. Vänd sist ner mandeln och potatisen och rör varsamt smeten slät.

Bre ut smeten jämnt i mördegs skalet och strö över vinbären. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter.

Mät upp alla ingredienserna utom matfettet till kola glasyren i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter smeten koka tills den börjar tjockna, det tar ca 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt matfettet. Rör om tills det smält och låt smeten kallna.

Lossa den kalla pajen från formen och bre över kolasmeten. Garnera med färska vinbärsklasar.
En klick vispgrädde är gott att servera till

LIKNANDE RECEPT

över 2 månader
av Elis
över 2 månader
av remmen5
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader
över 2 månader

LIKNANDE VIDEORECEPT

Hittade inga liknande videorecept.