En otroligt god och somrig tårta med en perfekt kombination av syrlig citronkräm, söta jordgubbar och frasig maräng. Underbart god och dessutom mycket vacker att titta på.
Instruktioner
- Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175 grader°. Knäck äggen i en bunke och rör i socker, vispa tills det blir vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver noga i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten coh häll smeten i en smörad och bröad rund kakform (cirka 24 cm i diameter).
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Kolla kakan med en sprovsticka när den är klar, grädda annars lite till. Låt kakan vila några minuter i formen innan den stjälps upp för att svalna.
- Lemoncurd:
Vispa ihop socker, äggula och ägget någon minut. Tvätta citronen noga och riv citronskalet (var noggrann med att endast riva det gula), pressa sedan ur citronsaften.
- Blanda citronskal och citronsaft med äggsmeten och häll i en skål som sätts över ett vattenbad. Värm under omrörning tills krämen tjocknar (efter cirka 15 minuter). Skär smöret i små bitar och rör ner i den varma citronkrämen. Låt svalna.
- Maräng:
Sänk temperaturen i ugnen till 100 grader°. Vispa äggvitan långsamt med elvisp cirka 1 minut. Tillsätt ättikspriten, vispa en minut till. Tillsätt hälften av sockret, vispa kraftigt någon minut och tillsätt sedan resten av sockret och vispa tills skummet är blankt och helt fast. Spritsa sedan ut marängsmeten i långa strängar på bakplåtspapper på en plåt (om man inte har någon spritser går det utmärkt att använda en plastpåse och göra ett litet hål i den).
- Grädda i ugnen cirka 50 minuter eller tills de är torra och lätt lossnar från plåten. Låt svalna.
- Mosa hälften av jordgubbarna grovt och vispa grädden.
- Dela tårtbotten i tre skivor. På det understa lagret läggs de mosade jordgubbarna, se till att det kommer hela vägen ut i kanterna men utan att spilla utanför. Stryk på ett tunt lager grädde och lägg på mittenbotten.
- Blanda cirka tre fjärdedelar av lemoncurden med lika mycket grädde och smaka av (lemoncurden ska smaka tydligt av citron men inte ta över). Bred ut detta jämt över botten och lägg sedan på locket.
Spackla tårtan med grädde runt om och ovanpå så att det täcker överallt. Dekorera med jordgubbar på toppen. Bryt marängerna i bitar som är ungefär samma höjd som tårtan och fäst dem runt kanterna. Riv lite vitchoklad och dekorera med över tårtan.
- Ät och njut!
Publicerat den
17 augusti 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
SUPERGOD :TACK