Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Malins fina sommartårta

 
  • Serverar: 10-16 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

En makalöst god jordgubbstårta som är både smalare, godare och saftigare än de vanliga. Receptet har jag kommit på själv. Passar jättebra till midsommar, födelsedagar, studenten eller varför inte bara som ett perfekt avslut på en härlig sommardag?

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dagen innan: Börja med tårtbotten. (Du kan göra bottnen samma dag, men den blir ofta lite saftigare om den gjorts dagen innan).
  2. Sätt ugnen på 175º.
  3. Blanda samman dinkelmjöl med vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en mindre skål. I en större skål vispar du ägg och socker ljust och poröst. Vänd i mjölblandningen och rör runt med en sked tills allt har blandat sig väl.
  4. Bröa en smord rund form, gärna en springform, cirka 25 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter tills den fått en fin färg. Sticker du ner en tandpetare i kakan och tandpetaren inte blir kladdig är kakan färdig.
  5. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler med en handduk under. Lägg den i en plastpåse när den svalnat helt.
  6. Samma dag: Gör fyllningen, lägg ihop och garnera. Vispa ner en påse vaniljkrämspulver med 2 dl mjölk, låt stå och dra 5-10 minuter.
  7. Ta fram bottnen och dela den i 3 delar. Droppa 1 msk juice på den nedersta delen. Bred på vaniljkrämen strö över de skivade jordgubbarna. Lägg på bottendel nr 2, upprepa juicedroppet.
  8. Skölj alla jordgubbarna. Vispa grädden. Blanda samman kesella, crème fraiche och ca 2 skedar av vispgrädden.
  9. Skiva cirka en halv liter av jordgubbarna och blanda dem med röran. Bred på jordgubbsröran över botten nr 2, men spara ca ¼ till garnering. Placera sista bottendelen över röran, droppa över juice.
  10. Bred över vispad grädde efter tycke, lägg resten av fyllning nr 2 i en cirkel i mitten av tårtan. Garnera med massor av jordgubbar, på kanterna också. Spritsa gärna gräddkransar med en sprits runt om så blir den lite mer somrig.
  11. Låt gärna tårtan några timmar i kylskåp, kanske under tiden ni äter mat, så blir den mycket saftigare.
  12. Servera tårtan, känn dig stolt över att det är du som bakat den och njut!

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.