Denna polska soppa på surdeg är lite av en nationalrätt i Polen.
Instruktioner
- Surdeg:
Koka upp vattnet och låt svalna till ca 50 grader. Rör i mjölet och häll blandningen på en rengjord glasflaska. Ställ flaskan på ett rumsvarmt ställe och låt degen surna. Den är färdig när den smakar surt men luktar behagligt.
- Soppan:
Skär potatisen i tärningar, ca 1x1 cm. Koka en buljong på grönsakerna, potatistärningarna och sidfläsket. Sila buljongen och häll i surdegen.
- Skär sidfläsket och den rökta korven i skivor/bitar, pressa i vitlöken och smaka av med mejram, salt och peppar.
- När soppan skall serveras, skär de hårdkokta äggen i halvor och lägg i soppan.
- Soppan kan serveras traditionellt på tallrik eller som ibland görs i Polen, i en delvis urholkad brödlimpa.
- Njut !
Publicerat den
6 september 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hej, tack för ett bra sopprecept. jag har helt nyligen varit i Polen och vid flera tillfällen ätit Zurek. Jag har också varit i Tjeckien och där åt jag Gulaschsoppa i just ett sådant bröd som du skrev om och det är receptet på brödet jag nu efterlyser. Har du det? Hälsningar Maggie!