Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Stockholmskakor

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 50 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Varifrån kakor får sina namn kan man fundera över länge. När det gäller den här kakan kan man hitta den i många små hembagerier i Stockholm.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggula och vaniljsocker och arbeta in mjöl tills degen blir smidig.
  2. Forma degen till 2 rullar, ca 2 1/2 cm i diameter och ca 28 cm långa. Rulla degrullarna i mandel eller nötter. Låt längderna vila i kylskåpet 30 - 60 minuter.
  3. Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning mitt i kakorna och fyll den med sylt.
  4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 175° ca 14 minuter eller tills de fått svagt guldgul färg. Låt kakorna kallna på galler.
  5. Förvara dem i burk eller frys in dem. Lägg gärna smörgåspapper mellan lagren så att kakorna inte fastnar i varandra.
  6. Vill du "festa till" dem litet extra kan du glasera dem efter gräddningen när de blivit riktigt kalla. Blanda då florsocker med litet vatten till en bredbar glasyr. Bred litet av den över sylten och låt glasyren stelna helt innan kakorna läggs i en burk.

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Annlis 21 juli 2008

    De här kakorna har jag bakat många gånger, de är jättegoda.

  • Kattis62 9 juli 2009

    Dessa kakor ska jag baka nu ikväll, låter jättegoda

  • Marre73 9 maj 2010

    Dessa kakor är underbara, jag brukar utesluta glasyren. Går lika bra utan

  • lilian 12 april 2018

    Ska det inget jäsmedel i t.e.x bakpulver så att dom jäser ut lite - blev väldigt små fast jag fick 34 st av denna sats

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.