- Serverar: 50 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Varifrån kakor får sina namn kan man fundera över länge. När det gäller den här kakan kan man hitta den i många små hembagerier i Stockholm.
Instruktioner
- Rör samman matfett och socker. Tillsätt äggula och vaniljsocker och arbeta in mjöl tills degen blir smidig.
- Forma degen till 2 rullar, ca 2 1/2 cm i diameter och ca 28 cm långa. Rulla degrullarna i mandel eller nötter. Låt längderna vila i kylskåpet 30 - 60 minuter.
- Skär rullarna i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Gör en fördjupning mitt i kakorna och fyll den med sylt.
- Grädda kakorna mitt i ugnen i 175° ca 14 minuter eller tills de fått svagt guldgul färg. Låt kakorna kallna på galler.
- Förvara dem i burk eller frys in dem. Lägg gärna smörgåspapper mellan lagren så att kakorna inte fastnar i varandra.
- Vill du "festa till" dem litet extra kan du glasera dem efter gräddningen när de blivit riktigt kalla. Blanda då florsocker med litet vatten till en bredbar glasyr. Bred litet av den över sylten och låt glasyren stelna helt innan kakorna läggs i en burk.
Publicerat den
22 april 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
De här kakorna har jag bakat många gånger, de är jättegoda.
Dessa kakor ska jag baka nu ikväll, låter jättegoda
Dessa kakor är underbara, jag brukar utesluta glasyren. Går lika bra utan
Ska det inget jäsmedel i t.e.x bakpulver så att dom jäser ut lite - blev väldigt små fast jag fick 34 st av denna sats