Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Närkes nya lanskapsrätt

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125°C. Skala och skär moroten i 2–3 cm stora bitar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Lägg ner grönsakerna i en ugnssäker kastrull eller gryta tillsammans med köttet, enbär, porter, kalvfond, soja och 1 dl vatten. Ställ in i ugnen 3–6 timmar, tills köttet är riktigt mört. Vänd köttet i såsen någon gång under tillagningen.
  2. Mos: Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av och pressa potatis och palsternacka i potatispress. Rör ner smöret. Värm mjölk och grädde. Vispa i gräddmjölken i moset och tillsätt 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  3. Purjolöksfräs: Ansa och skär purjolöken i strimlor. Skär sidfläsket i cm­stora tärningar och stek i 1 msk smör 3–5 minuter, tills de fått färg. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med någon minut. Låt fläsk och purjolök rinna av på hushållspapper.
  4. Ta upp köttet ur grytan när det är klart och rulla in i smörpapper, håll varmt. Sila ner skyn i en kastrull. Red med majsstärkelse utrörd i grädden. Koka upp såsen och låt sjuda några minuter. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Tillsätt svartvinbärsgelén.
  5. Skär köttet i skivor, lägg det på moset, häll sås runt om och toppa med purjofräset.

Kommentarer (1)

  • maxxess 18 december 2010

    Lättlagat och producerar av sig självt en jättegod sås! Laddat upp bild där rätten är gjord på kalvstek och enbart öl samt utan purjofräs. Ingredienser för purjofräs saknas i receptet, det skall vara: 10 cm purjo och 150g varmrökt sidfläsk.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.