Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surbröd

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Rågbröd av den typ som man ofta får i Finland. Degen behöver tid men brödet är lättbakat. Resultatet blir ett härligt och hållbart grovt bröd, bakat med förvånansvärt lite jäst.

Ingredienser

Instruktioner

Rör ut jästen i en bunke med lite vatten. Strö över salt och låt stå 5 min. Häll på resten av vattnet och ca hälften av mjölet. Rör om väl. Täck bunken med plastfolie men lämna en luftglipa. låt degen stå i rumstemperatur i 12-24 timmar. Rör i resten av mjölet och låt degen jäsa ytterligare 12-24 timmar. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en stor rund bulle som läggs på bakpappersklädd plåt. Jäs i 2-3 timmar eller tills degen börjar spricka på ytan. Grädda brödet mitt i ugnen i 200 grader i 1 timme, stäng då av värmen och låt brödet gräddas klart på eftervärmen i ett par timmar eller tills ugnen är helt kall. Linda in brödet väl i handdukar och lägg sedan in det i en plastpåse. Låt brödet mogna i 1-2 dygn.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.