- Serverar: 2 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Ett underbart recept, brödet får den där syrliga smaken man bara älskar.
Instruktioner
- Dag 1. Blanda 1 1/2 dl ljummet vatten med 1 1/2 dl rågmjöl.
Dag 2: Morgon:Mata degen med 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl. Kväll: Upprepa procedur.
Dag 3: Mata igen degen med 1 dl vatten, resp. 1 dl rågmjöl.
På kvällen eller dagen efter kan degen användas. Använd hälften och spara resten. mata resten med 1 msk råg + 1 msk ljummet vatten och rör om. Förvaras i kyl eller frys tills nästa bak.
- Lägg surdegen i en bunke, häll på mjölet (spara lite till utbak) och 1 liter ljummet vatten. Tillsätt sedan salt och lite honung. Baka till en smidig deg och låt jäsa i 45 min- 1 timma. Baka ut till limpor och täck över igen och låt jäsa ca 30 min.
Grädda sedan som vanligt i ca 30 min på 200 grader.
Publicerat den
22 maj 2010
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Hur många delar surdeg delar du upp den i?
Förlåt! Glömde skriva ner det. Två delar. Använd hälften och spara hälften till nästa bak, mata den andra hälften med 1 msk råg + 1 msk vatten och lägg den i kylen (plastad).
stämmer det verkligen att du har så lite mjöl till 1 liter vatten?
Om man redan har en surdegsstart, hur mycket ska man då ta av den? Står bara att man ska ta hälften här av det man gjort.