Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsbröd gjort på grovt rågmjöl

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Testar ett med linfrö i. Inspiration och grundrecept tagna från Pain de Martin - http://paindemartin.blogspot.com

Ingredienser

Instruktioner

  1. På kvällen: Blanda ihop surdegsgrunden med mjöl och vatten i en rymlig bunke. Täck bunken och låt stå i rumstemperatur under natten.
  2. På morgonen: Tillsätt de nya ingredienserna i bunken med surdegen och rör ihop alltsammans.
  3. Nu ska degen jäsa i ca 2-3 timmar. För att få lite spänst i degen vänder jag ihop den några gånger under jäsningen. Doppa händerna i vatten innan så fastnar inte degen.
  4. Ugnen på 250°. Mitt i ugnen. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen.
  5. Mitt bröd fick en hård yta, men hade väldigt god smak.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • apunkt 15 februari 2010

    Har märkt att så länge man behåller proportionerna med mjöl och vatten kan man bland vilka mjöl som helst samt lägga till: tex 1 dl rivna morötter eller 1 dl solroskärnor etc. Det blir oerhört stora skillnader i karaktären beroende på detta.

  • Berit63 16 maj 2010

    bakade detta bröd igår och blev djupt besviken. Har du glömt skriva med jäst eller?

  • mrollson 6 juli 2010

    Har man en levande surdegsgrund behöver man ingen jäst. Jag brukar själv baka liknande bröd med inspiration från Pain de Martin, alltid utan jäst. Slänger i lite av varje. Nu senast, havregryn, vetekli och linfrö. Det blev riktigt bra.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.