En favorit till frukost och kvällsmat hemma hos mig. Matigt och nyttigt . Förbereds enkelt på kvällen och bakas dagen efter.
Instruktioner
- Dag 1:
- Skållning:
Blanda mathavre, rågkross och havregryn i en tålig bunke.
Koka upp 5 dl vatten och häll över blandningen.
Låt det svalan och sätt sedan plastfolie över och låt stå i rumstemperatur över natten.
- Blanda surdegsgrunden med 2 dl fingervarmt vatten och mjölet.
Täck över med en handduk eller ett lock som ligger över på glänt så luften kommer åt blandningen.
- Dag2:
- Blanda surdegen och skållningen med vatten, honung, linfrön och mjöler. Tillsätt sedan vetemjöl special och fullkornsvetemjöl lite i taget om vart annat tills degen håller ihop bra och knappt fastnar på fingrarna när du petar på den.
- Arbeta degen med maskin i 10 minuter.
- Tillsätt nu salt och låt degen arbetas 5 minuter till.
Låt degen vila i bunken i 30 min.
- Dela degen i 4 delar och sedan varje del i 6 delar.
Rulla till runda frallor och lägg på bakplåtar. Pudra lite mjöl på.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, kan ta 4-5 timmar.
- Sätt ugnen på maxvärme. Sätt in i ugnsform med vatten längst ner i ugnen. Sätt in frallorna och sänk värmen till 200°.
- Grädda i ungefär 10-12 minuter och låt dem svalna på bakgaller.
Publicerat den
7 november 2012
Liknande recept
Skriv kommentar