Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finsk surdegslimpa

(5 kommentarer)  
Finsk surdegslimpa Finsk surdegslimpa Finsk surdegslimpa
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 dagar
Skriv ut

Dessa limpor blir helt suveränt goda! Smakar precis som originalet! Tar lång tid att baka men är väl värd mödan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Blanda ihop vatten, rågmjöl och surdeg till en välling. Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar. Därefter kan du ta 1dl och spara i kyl eller frys till nästa baktillfälle.
  2. Dag 2: Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt alla ingredienser i smeten från dag 1. Knåda för hand eller i maskin (kan behövas mer rågmjöl då) tills degen är mjuk och glansig. Sätt in bunken (med plastfolie över) i ugnen med endast ugnslampan på och låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar. Baka ut två limpor som du mjölar med rågmjöl och låt jäsa i ugnen med bakduk och plastfolie över med endast ugnslampan på. När limporna har jäst sig fina gräddar du dem i 200-220 grader i ca en timme.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • ThomasP 10 februari 2009

    Mycket god men jag hadde svårt att få den jäsa riktigt bra // Mvh Thomas

  • Lennart_58 9 augusti 2009

    Finskt surbröd, jo jo, får väl hålla på å spara en degklump nu i 8 generationer innan det blir helt perfekt. Men tills dess, njuter jag av det som är, full poäng förstås. Lennart.

  • riittas 27 mars 2010

    Svårt att få degen blank o smidig. Den är på jäsning, men tror att det gått åt h*****e med bröden. Återkomer...

  • riittas 27 mars 2010

    jäste dåligt, men har bakat ut dem, tror jag haft i för mycket mjöl. Nu är de på plåten o jäser (hoppas jag) så får se vad det blir. Fortsättning följer...

  • Paris 19 april 2010

    6 dl plus 16 dl rågmjöl, som det stod i receptet, räckte inte på långa vägar. Degen var kladdig och svårarbetad och den jäste på bredden på plåten. Resultatet blev en hård och seg skorpa som man fick såga igenom... tyvärr.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.