- Serverar: 2 portioner
- Tid: 2 dagar
Skriv ut
Dessa limpor blir helt suveränt goda! Smakar precis som originalet! Tar lång tid att baka men är väl värd mödan.
Instruktioner
- Dag 1:
Blanda ihop vatten, rågmjöl och surdeg till en välling. Täck med duk och låt stå på en varm plats i 12-14 timmar. Därefter kan du ta 1dl och spara i kyl eller frys till nästa baktillfälle.
- Dag 2:
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt alla ingredienser i smeten från dag 1. Knåda för hand eller i maskin (kan behövas mer rågmjöl då) tills degen är mjuk och glansig. Sätt in bunken (med plastfolie över) i ugnen med endast ugnslampan på och låt jäsa till dubbel storlek. Detta kan ta några timmar.
Baka ut två limpor som du mjölar med rågmjöl och låt jäsa i ugnen med bakduk och plastfolie över med endast ugnslampan på.
När limporna har jäst sig fina gräddar du dem i 200-220 grader i ca en timme.
Publicerat den
27 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Mycket god men jag hadde svårt att få den jäsa riktigt bra // Mvh Thomas
Finskt surbröd, jo jo, får väl hålla på å spara en degklump nu i 8 generationer innan det blir helt perfekt. Men tills dess, njuter jag av det som är, full poäng förstås. Lennart.
Svårt att få degen blank o smidig. Den är på jäsning, men tror att det gått åt h*****e med bröden. Återkomer...
jäste dåligt, men har bakat ut dem, tror jag haft i för mycket mjöl. Nu är de på plåten o jäser (hoppas jag) så får se vad det blir. Fortsättning följer...
6 dl plus 16 dl rågmjöl, som det stod i receptet, räckte inte på långa vägar. Degen var kladdig och svårarbetad och den jäste på bredden på plåten. Resultatet blev en hård och seg skorpa som man fick såga igenom... tyvärr.