Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surdegsvörtlimpa

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Jag hade aldrig bakat vörtbröd med surdeg tidigare, men det blev en alltigenom positiv upplevelse. Smakerna av pomerans, ingefära och nejlika bildade en perfekt ballans med vörten som består av julmust och mörk porter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Häll kokande vatten över russinen så att det täcker, ställ åt sidan så länge.
  2. Koka de hela pomeransskalen mjuka i vatten, skär bort allt av det vita och hacka det röda mycket fint.
  3. Värm upp porter och julmust tillsammans med smöret till 37°.
  4. Häll av vattnet från russinen.
  5. Smula ner jästen i en degbunke eller assistent, rör ut den tillsammans med lite av degspadet, häll på resten av spadet samt surdegen, de hackade pomeransskalen, sirap, övriga kryddor och de avrunna russinen. Rör om noga.
  6. Tillsätt nästan allt mjölet och saltet, spara lite av vetemjölet, arbeta till en ganska fast men ändå smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk ca 50-60 minuter.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ner den.
  8. Dela degen i två lika stora delar och forma dem till runda bullar som läggs på lätt smord plåt, platta ut bullarna något så att de blir ca 15 cm i diameter, låt jäsa under duk i 45 minuter.
  9. Sätt ugnen på 250° och ställ in en långpanna i bottnen av ugnen.
  10. Sätt in plåten på näst nedersta falsen och häll in 1 deciliter vatten i långpannan, stäng luckan snabbt och sänk värmen till 200°.
  11. Grädda limporna ca 35 minuter eller till en innertemperatur av 95°.
  12. Låt de färdiga limporna svalna på galler och under bakduk.

Kommentarer (4)

  • barabbas 28 april 2010

    Tack för ett gott recept kommer att göra dem flera ggr.Har provat flera recept men denna limpa var en av de bättre. Hälsningar Berit. Jag ger en femma

  • soccermum 7 december 2010

    Jag lade upp en bild och hoppas det är ok? Jag bakar tre limpor av denna deg för jag tycker de blir lagom stora då ;-)

  • yada 4 december 2011

    Du skriver 1,5 dl surdeg av råg. Vad menar du?

  • soccermum 20 december 2011

    Det finns olika recept på surdegar.. Jag använder mig av detta när jag bakar.. http://www.matklubben.se/matklubben/soccermum/kokbok/?id=6318864&recipeid=20019

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.