Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Surkål - hemgjord

 
Skriv ut

Vintersorterna av vitkål är de bästa att använda. För hemmabruk är det lättast att välja en större stenkastrull eller glasburk att förvara kålen under surningsprocessen. Alla behållare måste tvättas ordentligt och sköljas av med kokande vatten innan man lägger i kålen!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Rensa, skölj av och strimla kålen. Häll i en varv på botten av behållaren som du valde att använda, salta och strö över med kummin, dillfrö och rivna morötter. Pressa allting noggrant med handen eller något redskap. Häll i nästa varv enligt ovan tills du har lagt i all kål. Du kan eventuellt lägga i ett lagerblad. Om det samlas för mycket vätska när du pressar kålen kan du kasta bort ev. överskott.
  2. Täck över kålen med steriliserad (i kokande vatten) tygbit och lägg sedan ett trälock på tygbiten. Belasta locket med en tvättad sten (lägg den i en ren plastpåse för säkerhetsskull) så att kålen ligger riktigt pressad. Flytta kålen till en varm plats där den ska stå i 1 eller 2 dagar. Därefter flyttar du den till ett kallare ställe (8-10 grader) och förvara vidare.
  3. Kontrollera att kålen är täckt med vätska under hela surningsprocessen. Om den inte gör det kan den lätt blir möglig. Om för lite vätska har samlats, kan du fylla på med saltlösning som du blandar ihop själv med hjälp av 20 g salt och 1 liter kokt, kallt vatten.
  4. Surkålen är färdig efter ca 1-2 veckor. Vill du ha den mer sur, får du vänta lite längre.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.