Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Systers underbara frasvåfflor med nyplockade hjortron

 
  • Serverar: 3-4 portioner
  • Tid: 1 dag 30 minuter
Skriv ut

Hjortronplockning kräver en riktig våffelfest. Våffelsmeten förbereds dagen innan eller på morgonen innan man beger sig ut på myren.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Lägg jästen i botten på en bunke, häll på en del av degvätskan och vänta tills jäsningen kommit igång. Om du vill påskynda processen ljumma vätskan något. Smält smöret och låt det svalna. Blanda i resten av degvätskan, smöret och de torra ingredienserna. Vispa till en jämn och klimpfri smet. Låt smeten vila 12-24 timmar. Den kommer att jäsa till minst dubbla storleken.
  2. Mängden jäst är inte så viktig. Det behövs ytterst lite, det viktiga är att jäsningsprocessen kommer igång. Lång jäsning förbättrar smaken avsevärt. Det går också bra att använda en liten mängd färsk jäst.
  3. Våfflorna gräddas utan extra smör. Rör inte i smeten när den är färdigjäst utan ös försiktigt upp smeten i våffeljärnet med en soppslev.
  4. Servera lättsockrade hjortron till. Jag brukar ta knappt en dl socker till 500 g bär. Det får koka upp och tas sedan direkt från spisen. Då behåller bären sin fräschör och känns inte längre sura.
  5. En klick vispad grädde är inte heller fel som tillbehör.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.