En frisk och fräsch 4-våningstårta med krämig fyllning och mycket apelsinsmak.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två runda bakformar, 16-18 cm i diameter.
- Sikta och blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa smör, socker och apelsinskal ljust och krämigt 2-3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje ägg.
Tillsätt mjölblandningen och filmjölk i omgångar och rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna, grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna ca 10 minuter i formarna innan de stjälps upp på galler och får kallna.
- Blodapelsincurd:
Vispa ihop socker, äggulor, apelsinskal och -saft i en kastrull och värm försiktigt på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret, klickvis. Sila blandningen och låt kallna i kylen.
- Maränger:
Sätt ugnen på 100 grader.
Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp tills blandningen är 65 grader och sockerkristallerna smält. Häll över smeten i en bunke och vispa med elvisp till en vit och fluffig marängsmet, ca 5 minuter.
Fyll smeten i en spritspåse, spritsa ut små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, tills de släpper från papperet. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka.
- Vaniljsmörkräm:
Vispa smör och florsocker ljust och krämigt. Tillsätt grädde, vanilj och eventuellt lite hushållsfärg. Vispa tills krämen är helt slät. Dela smörkrämen i två skålar, hälften till fyllning och hälften till tårtans utsida.
- Montering:
Dela bottnarna i fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett fat eller en bricka. Lägg krämen i en spritspåse. Spritsa kräm runt ytterkanten på bottnen. Bred blodapelsincurd på mitten. Fortsätt med resterande bottnar, kräm och curd. Spara kräm att breda runt om.
- Bred ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan. Ställ den i kylen i ca 10 minuter, låt resterande smörkräm stå kvar i rumstemperatur. Bred resten av smörkrämen över hela tårtan. Garnera med hela och krossade maränger.
Publicerat den
19 april 2015
Liknande recept
Skriv kommentar