Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tårta med blodapelsincurd, vaniljsmörkräm och maränger

 
  • Serverar: 12-14 portioner
Skriv ut

En frisk och fräsch 4-våningstårta med krämig fyllning och mycket apelsinsmak.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla två runda bakformar, 16-18 cm i diameter.
  2. Sikta och blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Vispa smör, socker och apelsinskal ljust och krämigt 2-3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa ordentligt mellan varje ägg. Tillsätt mjölblandningen och filmjölk i omgångar och rör till en slät smet. Fördela smeten i formarna, grädda mitt i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna ca 10 minuter i formarna innan de stjälps upp på galler och får kallna.
  3. Blodapelsincurd: Vispa ihop socker, äggulor, apelsinskal och -saft i en kastrull och värm försiktigt på medelvärme under omrörning tills krämen tjocknat. Ta kastrullen åt sidan och vispa i smöret, klickvis. Sila blandningen och låt kallna i kylen.
  4. Maränger: Sätt ugnen på 100 grader. Blanda äggvitor och socker i en värmetålig skål över sjudande vattenbad. Vispa med en handvisp tills blandningen är 65 grader och sockerkristallerna smält. Häll över smeten i en bunke och vispa med elvisp till en vit och fluffig marängsmet, ca 5 minuter. Fyll smeten i en spritspåse, spritsa ut små klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme, tills de släpper från papperet. Stäng av ugnen och låt marängerna stå kvar och torka.
  5. Vaniljsmörkräm: Vispa smör och florsocker ljust och krämigt. Tillsätt grädde, vanilj och eventuellt lite hushållsfärg. Vispa tills krämen är helt slät. Dela smörkrämen i två skålar, hälften till fyllning och hälften till tårtans utsida.
  6. Montering: Dela bottnarna i fyra tunnare bottnar. Lägg den första bottnen på ett fat eller en bricka. Lägg krämen i en spritspåse. Spritsa kräm runt ytterkanten på bottnen. Bred blodapelsincurd på mitten. Fortsätt med resterande bottnar, kräm och curd. Spara kräm att breda runt om.
  7. Bred ett tunt lager smörkräm runt hela tårtan. Ställ den i kylen i ca 10 minuter, låt resterande smörkräm stå kvar i rumstemperatur. Bred resten av smörkrämen över hela tårtan. Garnera med hela och krossade maränger.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.