Grädda den här goda kakan i en rund form. Bred frisk citronkräm ovanpå och du får en fräsch tårta att bjuda med en klick grädde till. Gör 20 muffins av smeten i stället. Använd samma topping och du får oemotståndliga munsbitar till kaffet!
Instruktioner
- Ugn 175º eller 225º.
- Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Rör ner mjöl och rivet citronskal. Tillsätt det avsvalnade matfettet. Rör till en jämn smet.
- Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter, gärna en ambrosiaform. Ska du baka muffins så ställ ut ca 20 muffinsformar på bakplåten. Fördela smeten i dem.
- Grädda tårtan i nedre delen av ugnen i 175º i ca 30-35 minuter, eller tills kakan har fin färg och känns torr.
- Grädda muffinsen mitt ugn i 225º, ca 12-15 minuter. Stjälp upp tårtan efter några minuter och låt den kallna. Ställ muffinsen på galler och låt dem kallna.
- Blanda samman mjöl, socker och vatten i en kastrull. Låt det koka på svag värme under omrörning i ca 10-12 minuter.
- Vispa lätt ihop äggulorna och rör ner dem i krämen. Låt krämen sjuda upp under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör ner pressad citronsaft, matfett, rivet citronskal och salt. Låt krämen kallna.
- Fördela krämen över tårtan eller på muffinsen. Strö eventuellt över rostade mandelspån. Kakan går att frysa utan topping.
Publicerat den
16 augusti 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Gjorde precis muffins, smeten räckte till 25 st. Jätte enkelt, jätte bra!
Det här blev en god påsktårta! Med lite strössel på toppen blev det mer färg, och så hade det varit bra att låta kakan stå kallt en stund före servering. Min kräm var ganska rinnig i rumstemperatur!