Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tårta med marängtäcke

(8 kommentarer)  
  • Serverar: 12 portioner
Skriv ut

Tårta med marängtäcke

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugnstemperatur 150º
  2. Den här tårtan hör till de nyare som snabbt blivit populär och fått många namn, t ex Brittatårta, Pinocchiotårta. Till en större långpanna, ca 35x40 cm, gör 1 1/2 sats. Tårtan går bra att frysa.
  3. Bottnen: Värm ugnen till 150°C. Lägg bakplåtspapper eller ett väl smort smörgåspapper i långpannan. Rör rumsvarmt fett och socker poröst. Skilj på äggens gulor och vitor. Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och sist mjölet blandat med bakpulver. Rör till en jämn smet.
  4. Marängen: Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vänd ner resten av sockret.
  5. Bred ut sockerkakssmeten i långpannan, bred marängen ovanpå. Strö ev över mandelspån. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Lyft kakan ur långpannan och låt den svalna. Lossa kakan med t ex en pannkaksspade och låt den sedan kallna på papperet.
  6. Lägg ihop tårtan: Dela kakan på mitten. Vispa grädden och blanda mot slutet i hallonen så att de mosar sig lite i grädden. Lägg ihop bottnarna med hallongrädden emellan.
  7. Variation: Bred lättsockrat äppelmos på bottnen innan grädden läggs på. Garnera gärna med t ex flisad blockchoklad.
  8. Stor tårta med marängtäcke (ca 25 bitar): Gör 2 bottnar, en sats i taget, och lägg ihop dem som ovan.

Liknande recept

Kommentarer (8)

  • Pinglan_eva 16 juli 2009

    Kanon god!!!! Tack för receptet :) Även god med sommarens jordgubbar.

  • Vegankristin 18 februari 2010

    Vad gott det blev! Kommer absolut göra det igen, supersmaskigt!

  • Majela 5 april 2010

    Bakade denna tårta på dotterns 1-årsdag och alla tyckte den var supergod inklusive jag själv. "Jag måste bara ta lite till" var den stående repliken den kvällen. Tack för ett bra recept!

  • torleif 28 maj 2010

    Denna tårta har blivit mormors "specialare" som alla barnbarnen vill ha. Till och med som bröllopstårta. Hur lätt som hellst att förälska sig i. Osockrade färska hallon, lätt rörda, gör denna tårtan till en riktig sommartårta.

  • maneten 28 maj 2010

    Ett tips, prova o riva äpplen o lägg emellan. Otroligt gott

  • stulle 31 augusti 2010

    Har provat denna tårta till min sons konfirmation. Då med grädde och färska jordgubbar i mellan. Alla tyckte den var supergod!! Har gett receptet vidare så nu ska den bakas i hela bygden ;) Tack för ett bra recept!! Kram Ulle

  • gerdas_58 20 november 2010

    Mycket god tårta! Jag gjorde botten några dagar innan den skulle ätas och fyllde den sedan med arlas jordgubbsgrädde, blåbär och hallon. på kalaset fanns gäster i alla åldrar och den var mycket omtyckt av alla. Det kommer att bli en favorit. Blir säkert lika god med andra fyllningar också.

  • annaskaugen 6 september 2011

    kallas också 'Herrgårdstårta', eller som i Norge - 'Verdens beste'...där är det vanligt att fylla den med vaniljkräm, eller vaniljkräm smaksatt med romessens. Vi har bakat den här tårtan i min familj så länge jag kan minnas...pappa vill ha den med krossad ananas, mina barn gillar den bäst med jordgubbar/blåbär/hallon...

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.