Mjuka, saftiga päron som gräddas i ett sprött mördegsskal fyllt med frangipane- en krämig mandelfyllning.
Instruktioner
- Blanda mjöl och socker till pajdegen. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare. Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter, och ställ i kylen i minst 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Mixa mandeln fint i matberedare om du inte använder mandelmjöl. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Tillsätt ägget och grädden och mixa kort i matberedaren.
- Ta ut pajskalet ur kylen och nagga det med en gaffel. Förgrädda det i ugnen i 10-12 minuter tills degen börjar få lite färg.
- Bred ut frangipanefyllningen i pajskalet i ett tunt lager. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem ganska tunt men inte rakt igenom, päronet ska sitta ihop lite i toppen.
- Sprid ut päronhalvorna som en solfjäder och lägg dem i pajskalet. Grädda pajen i den nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.
- Servera pajen ljummen, gärna med vaniljvisp.
Publicerat den
22 december 2013
Liknande recept
Skriv kommentar