Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tarte Tatin

 
  • Serverar: 1 portioner
Skriv ut

Denna franska äppelkaka skapades av fröknarna Tatin, som tillhörde en adelsfamilj. När familjeförmögenheten tog slut försörjde de sig genom att sälja sin fars älsklingsäppelkaka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Nyp snabbt ihop alla ingredienserna till degen och låt den sedan vila kallt minst en timme.
  2. Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull. När det börjar karamelliseras hälls det över i en 26 cm stor pajform, av t.ex. av glas med höga kanter. Karamellen ska täcka hela bottnen. Låt det svalna.
  3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck bottnen med äppelklyftorna, strö 1½ dl socker över och klicka på resten av smöret.
  4. Kavla ut degen, inte alltför tunt, och lägg den ovanpå. Tryck ner kanterna runt om. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
  5. Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp.
  6. Servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.