Denna franska äppelkaka skapades av fröknarna Tatin, som tillhörde en adelsfamilj. När familjeförmögenheten tog slut försörjde de sig genom att sälja sin fars älsklingsäppelkaka.
Instruktioner
- Nyp snabbt ihop alla ingredienserna till degen och låt den sedan vila kallt minst en timme.
- Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull. När det börjar karamelliseras hälls det över i en 26 cm stor pajform, av t.ex. av glas med höga kanter. Karamellen ska täcka hela bottnen. Låt det svalna.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck bottnen med äppelklyftorna, strö 1½ dl socker över och klicka på resten av smöret.
- Kavla ut degen, inte alltför tunt, och lägg den ovanpå. Tryck ner kanterna runt om. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
- Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp.
- Servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
Publicerat den
12 september 2010
Liknande recept
Skriv kommentar