Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tinas gåsamiddag

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 4 timmar
Skriv ut

Klassiskt recept på skånsk gåsamiddag där jag serverar svartsoppa till förrätt och skånsk äpplekaka till dessert.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gåsen: Sätt ugnen på 175 grader. Skär 3 av äpplena i grova bitar (låt skal och kärnhus vara kvar). Borsta apelsinen noga och skär den i bitar (skalet ska vara kvar). Skär ingefäran i skivor. Blanda äppelbitarna, katrinplommonen, apelsinbitarna, ingefäran och kryddorna.
  2. Skär av vingarna på gåsen, precis i leden, och lägg dem åt sidan. Skär bort fettanhopningarna på gåsen som sitter vid halsen och baktill på gåsen och lägg dessa i en kastrull för att använda till stekning.
  3. Gnid in gåsen både utvändigt och invändigt med citronen. Fyll gåsen med fruktblandningen. Sy ihop den genom att göra tre hål på respektive sida av gåsen bakre hudveck, sy korsvis, bind runt gumpen och knyt ihop. Lägg gåsen med bröstet uppåt på ett galler i en långpanna. Salta och peppra på ovansidan av gåsen.
  4. Häll 4 dl vatten i långpannan och sätt in gåsen mitt i ugnen. Stek den i ca 2 1/2-3 timmar. Prova om gåsen är färdig genom att sticka en nål i lårmuskeln. Är köttsaften ofärgad är gåsen klar.
  5. Ös flitigt med fettet som bildas. Häll 3 dl kallt vatten över gåsen i slutet av stekningen och sätt upp ugnsluckan med en sked så att ångan går ut. Då blir skinnet knaprigt.
  6. Gåsfettet: Koka upp fettet på svag värme (1:an på spisen) och låt det stå och smälta i ca en halvtimme. Sila det till sist för att få ett rent fett.
  7. Såsen: Sila av gåsskyn över en kastrull och ställ in kastrullen i kylen så att fettet stelnar. Separera fettet från skyn och ställ den åt sidan.
  8. Skala och skiva löken. Fräs den i lite gåsfett eller olja i en kastrull. Häll i skyn, portvinet, madeiran och kycklingbuljongen och låt såsen småkoka i ca 15 minuter.
  9. Tillsätt gelén, red av såsen med maizenamjölet utrört i lite vatten och vispa i messmöret. Sila såsen över en ren kastrull för att få bort löken och smaksätt med salt och peppar.
  10. Potatisen: Skala den kokta potatisen. Bryn potatisen i gåsfettet eller oljan tills den fått vacker gyllenbrun färg. Strö på lite salt och därefter sockret. Låt potatisen bli lite krispig på ytan och strö till sist över lite peppar.
  11. Rödkålen: Dela rödkålen i två klyftor och skär bort roten och de yttersta grova bladen. Dela sedan kålbitarna ytterligare en gång för att det skall bli lättare att strimla dem riktigt fint.
  12. Fräs kålen i lite olivolja eller gåsfett i en stor gryta. Tillsätt honungen, vinet, vattnet och kryddorna. Låt kålen småkoka på medelvärme i ca en timme eller tills den känns mör. Man måste smaka för att känna om kålen är färdig. Smaksätt med salt, peppar och ev. lite mer honung.
  13. Tillbehör: Klyfta ner de resterande oskalade äpplena (men tag bort kärnhuset). Tag vara på katrinplommonen som legat inne i gåsen eller tillsätt en påse vanliga katrinplommon. Bryn äpplena i lite smör eller olja. Blanda ner plommonen och låt dem bli varma.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Lucullus1 10 november 2014

    Som stressad hemmakock är det lätt att glömma det uppenbara. Det gjorde jag, vilket betyder att gåsen blev stekt utan salt eller peppar. Det hade underlättat om dessa ingredienser hade nämnts i receptet. Gåsen blev dock god i alla fall och gick åt i ett huj.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.