- Serverar: 4 portioner
- Tid: 30 minuter
Skriv ut
Det här receptet fick jag av min värdfamilj på Sardinien när jag var där, så mer äkta än så här kan det inte bli. Det är ett något lösare recept och utan marsalavin.
Instruktioner
- Börja med att dela äggvitan från äggulan och lägg dem i varsin bunke. Bunken med gulan får gärna vara något större.
- Beroende på hur stora ägg man har kan man ta två eller tre. För varje ägg häll i 1 msk socker i bunken med gulan och rör ihop. Häll i mascarponen i bunken med äggulan och socker samtidigt som du vispar. Vispa i 15 min.
- När du är klar skölj av visparna och vispa sedan äggvitan till ett fast vitt skum.
När du gjort det, rör ihop skummet med äggulan och mascarponen du precis vispat ihop (använd i elvisp till det här momentet, utan en sked eller liknande).
- Ta fram en tallrik eller liknande och häll upp kaffet på.
- Ta en form (storlek beroende på hur du vill ha den, men var uppmärksam på att med det här receptet blir smeten väldigt lös) och häll i ett tunt lager av mascarponesmeten.
- Ta ett savoiardkex i taget och doppa i kaffet på båda sidorna. (Beroende på hur mycket kaffesmak och hur lösa kex du vill ha, låt dem ligga längre i kaffet).
Lägg dem ovanpå smeten i formen och täck sedan med ett till lager smet. Fortsätt varva och avsluta med mascarponesmet. Jag gjorde tre lager smet och två kex i min form och det blev ganska lagom.
- Riv mörk blockchoklad ovanpå i ett tunt lager så att det täcker någorlunda. Man kan även använda kakao om man vill.
- Ställ in i kylen i två timmar och ta sedan fram och servera.
Publicerat den
12 mars 2012
Liknande recept
Skriv kommentar