Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tjälknöl på Rådjursskinka

(1 kommentar)  
  • Serverar: 20 portioner
  • Tid: 12 timmar
Skriv ut

Kunde inte låta bli att pröva att göra tjälknöl på skinka med ben. Och viltkött fick det bli. Resultatet blev jättegott!

Ingredienser

Instruktioner

Lägg det frusna köttet på galler i nedre delen av ugnen på 100 grader. Sätt en plåt på bottnen i ugnen för dropp från skinkan. Stick en termometer i den tjockaste delen av köttet när den har tinat efter ca 2-3 timmar. Vi använder digitaltermometer för att bekvämt kunna följa stekningen utanför ugnen. Vid 60 grader är köttet rött, vid 70 rosa och vid 75 helt genomstekt. Tiden kan variera allt mellan 6 och 10 timmar. Vi brukar avbryta vid 69 grader då vi tycker det är lagom. Koka upp lagen och låt den svalna. Sätt det varma köttet i en absolut tät plastpåse. Jag använder 5-6-liters fryspåse. Ställ påsen i en kastrull för stöd. Häll i lagen. Låt dra i 4-5 timmar. Inte längre då köttet kan bli för salt. Ta upp steken och torka av den. Låt svalna och skär sen upp i tunna skivor. Frys in i valfri mängd per paket. Tina upp i kylskåp en dag innan det ska ätas. Potatisgratäng, en god sallad samt ett gott rödvin blir "pricken över i:et".

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • Hasse_67 1 mars 2009

    tjälknölen blev jättegod tack för receptet/Hasse

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.