Detta recept hittade min mamma i en hemmets journal för ca 25 år sedan. Sen dess har vi alltid gjort denna smarriga smöriga underbara kolan till julen. Jag har sett ett annat recept på det men det blir inte alls samma sak! Denna Kolan är ett måste att bakas iaf 1 gång för att smakas!
Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.
Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av
Matklubben som du hittar här.
Hej, har inte testat än, men det ska jag göra nu!! Låter supergott! Ulrika
Mycket god!
Hej Måste fråga, vad är riddargrädde? //Pia
Det är en speciell sorts kaffegrädde som ger den unika smaken på Tjongen. Den finns är på glasflaska och jag kan bara hitta den på Willys i min stad. Fanns på Ica Förr. här är en bild på hur den ser ut: http://1.bp.blogspot.com/_UW7zY9IvLHs/SeTYuYKVVQI/AAAAAAAAAjY/ynVCPAX5VJc/s400/Riddargr%C3%A4dde+003.jpg
Dessa blev väldigt goda men lite trassligt att få dem till stänger, fastnade i plåten. Men med lite möda o tålamod så gck det. Tack för ett lyckat tjongrecept. God jul önska jag dig/ emaxen
ja du måste smöra in plåten ordentligt annars fastnar det väldigt lätt ^^
Jo men det står att man ska smörja in plåten lätt, det kanske ska stå att man ska smörja in den ordentilgt. God jul önskar emaxen
kanske beror på vad för typ av plåt man använder också, själv så använder jag ett gammalt kakfat i plåt, alltså ingen ugnsplåt jag menat.
Försvann min fråga? Jo, jag testade dessa, men undrar en sak? (Jag använde vanlig vispgrädde) Den blev väldigt "smulig", och det står att man ska koka under omrörning. Är det inte omrörning som gör kola just smulig? Eller är det grädden som är "felet" här? Det gick inte att dra den till stänger, (jag hade tänkt mig att den skulle bli polkagrisseg). Ska prova igen med rätt grädde, men undrar om du har mer tips för att den ska bli riktigt seg. Nu rullade jag bollar som jag slängde i florsockret och det gick ju också bra, men gillar seg kola bättre. :) Tack för svar.
jag har ingen aning varför din blev smulig men om du inte rör om så blir den bränd på ett ögonblick så jag antar att det kan ha vart gräddens fel, som sagt så är det riddargrädde som gäller, har man inte det så är det ingen idé att testa för det blir inte samma sak. hoppas du hittar riddargrädde till nästa gång du provar
Jag hittade riddargrädde men lyckades också bränna min. Smeten smakade inte bränt, hann rädda den i tid, men jag skulle ha kokat kolan längre. Den blev lite lös. Jag får testa igen. Skulle önskat mer smak på kolan dock. Ett tips: Det är bara 2 dl kaffegrädde i varje flaska, så köp 2 flaskor på en gång!
Jättegod kola!! Första satsen blev dock lite för mjuk & nästa blev till karameller! Men båda underbart goda! Jag hittade oxå bara riddargrädden på Willys.
Jag har ätit Tjong när jag var ung och detta recept var absolut inte någon Tjong. Tjong var vit och hade en viss sälta fast det var godis. Augusta Jansson hette en affär som sålde Tjong som var jättegod, detta var enbart som ett slags kola, så långt från en riktig Tjong som det kan bli.
Ja säg du vad du vill men som sagt detta är ett recept på TJONG som min mamma hittade i en hemmet journal för 25 år sedan och sen dess har vi alltid gjort denna TJONG varje jul....