Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

  • Serverar: 10-12 portioner
  • Tid: 3 timmar
Skriv ut

Eftersom det inte fanns flera direkt felaktiga recept på gumbo, och ett par som var sådär. Så fick jag helt enkelt skriva mitt eget gumbo recept, som är ett recept från inspiration Emeril Legasse. Som är något av gumbo guru i USA. Sträva efter så lång koktid som möjligt av gumbo grunden. Gumbofantasterna säger att en gumbo ska koka i 3 dagar, men absolut minimum är 1½h. Men redan vid 3h så är den riktigt bra. (Ändring består av ny text i kommentars rutan, och små bokstäver ingredienserna.)

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med att ha lök, paprika, bleksellerin och vitlöken färdig hackad. Häll i mjölet och oljan i en gryta, ha värmen på 9 av 12(om du har en 12-gradig skala, har du 6-gradig så får man nog växla mellan 4 och 5). Blandning kallas för roux, denna ska du nu röra om hela tiden med en träslev(plast kommer smälta). Denna roux ska du bryna tills den har en liten mörkare ton än mjölkchoklad. Detta tar ca20-25min beroende på värmen, det ska inte gå för fort för då kan man få en bränd smak istället och det kommer förstöra hela gumbon. Och även att man inte får lämna grytan under detta, inte för någon anledning, måste man ta då av grytan. Roux´n kommer lukta som popcorn ungefär, i alla fall säger ungarna om de får popcorn snart varje gång det blir gumbo :p
  2. Så nu är färgen rätt på våran roux, då åker lök, paprika och sellerin i. Det kommer bli tjockt som attan, men forsätt att röra om lite då och då under 5min. I med vitlöken som vara i 30sek, sedan häller man över hönsbuljongen(denna ska vara varm) och rör om ordentligt så allt blandar sig. Sedan skickar man i öl( Bayerskt elr annan favvo öl), lagerblad, timjan, worcestershire sås och cayenne peppar, rör om och på med locket. Detta vi gjort heter gumbogrund och skall sjuda minst 1½h, men har du tid och planerat så gör så det får 3-4h helst. Rör om då och då.
  3. Under tiden gumbo sjuder så gör vi i ordning kycklingen och korven. Kycklingen skär man upp i små bitar som passar dig, krydda dessa med cajun kryddblandningen rikligt. Cajun krydda = http://www.matklubben.se/recept/cajun_kryddblandning_90871.html Denna steker man fin färg på och lägger åt sidan. Korven bratwurst, kolbaz eller någon egen favorit, som kan man skära tunna snitt på varje sida och steka tills de fått fin färg, när de har kallnat så skär man i skårorna så man får massa mindre skivor av korven, och ställer undan.
  4. Nu har din gumbogrund kokat klart och då är det bara skicka i kycklingen, korven och tomaterna och låta dessa värmas till i 5min. Har man okra i sin gumbo, så kan man värma den försiktigt i en stekpanna, så försvinner det trådiga i okran.
  5. Servera med ris, tycker basmati ris blir godast och garnera med salladslök, persilja och sassafrassa(rejält ;) ) Gumbon underst sedan riset ovanför blir snyggast.
  6. Sen kan man ha vad man vill i sin gumbogrund i princip, så känn er inte låsta i vad jag har i den sista delen för det är bara ett förslag. Knaperstekt timmermanskorv kan vara gott att ha i också, eller kanske någon favvo ölkorv. Ska ni göra "seafood" gumbo, så ska ni göra roux´n ljus mjölkchoklad färgad, och anka och lite mörkare kött(vilt kanske), då kan man göra sin roux mot mörkchoklad.
  7. Sassafrassa hittar man i mycket välsorterade mataffärer, heter sassafrasa eller gumbofilé powder, hittar man inte sassafrassa så är inte det så farligt, det går utan. Men någon gång måste man testa i alla fall, lite speciell smak(te,hö,fisk) Var inte rädda att bjuda barn på rätten, de har älskat äta gumbo och har fått sagt till dom att dom inte får ta mer vid ett par ggr.

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Windh 31 oktober 2011

    Wonderful!

  • henrikofjall 15 augusti 2013

    En riktig höjdare som är på riktigt, bra mat tar tid men det blir magiskt gott.

  • klyban 31 augusti 2013

    Ska tillägga detta att sträva efter lång koktid. Föreslår att ni smakar på gumbogrunden redan efter 20min. Och sen efter 3-4h, så kommer ni märka en smakutveckling ut som kommer slå er med häpnad. Och jag tror det om man slarvar med tiden, så kommer man inte få uppleva denna fantastiska maträtt som det är tänkt. Ni ska inte vara rädd för tiden heller, när man väl fått i gång sjudningen. Så kommer den sköta sig självt i princip, man får ju gå och röra om i botten i alla fall lite då och då.

  • pacon_1 5 september 2013

    Låt någon som kan svenska läsa igenom dina texter först, innan du publicerar det.

  • klyban 5 september 2013

    Nä, det är rätt ointressant i vad du tycker om Svenskan som används. Texten uppfyller sitt syfte, punkt slut.

  • crazycavylady 26 maj 2014

    Har lagat den här gumbon flera ggr nu (ett tag käkade vi det här varannan vecka). Verkligen jätte gott.

  • klyban 26 maj 2014

    Det låter super trevligt crazycavylady. Barnen här hemma vill ha det rätt ofta också, då gumbo är en av deras favvo rätter. har inte kollat över gumborätterna man lagt upp här, men innan var det man kallade gumbo inte speciellt nära gumbo. Roux är en av smakerna som gör denna rätt så god och lite unik smak. Var ett tag sedan jag gjorde en seafood gumbo, måste nog göra mig en sådan igen. Blir så dyra tyvärr, så inte ofta man äter en sån. Vad har du skaffat dig för favvo kött/korv, något eget komponerat?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.