Allt om Mat hade 2002 en tävling kallad "Sveriges godaste äppelkaka". Här är ett bidrag till den tävlingen.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°.
- Pajdeg: Kör snabbt ihop ingredienserna till pajskalet i matberedare eller arbeta snabbt ihop den för hand. Tryck ut knappt 2/3 av degen i en låg pajform, 24 cm i diameter och med löstagbar och veckad kant. Ställ kallt minst 1 timme. Forma resten av degen till en boll och lägg en kallt i plast minst 1 timme.
- Fyllning: Rosta nötterna i mitten av ugnen 3-4 minuter. Hacka dem grovt. Skala, kärna ur och skär äpplena i cm-stora kuber. Blanda de övriga ingredienserna till fyllningen i en skål. Blanda med nötter och äppelbitar. Fördela fyllningen i pajskalet.
- Kavla ut resterande deg till en rundel, drygt 24 cm i diameter. Lägg på den som ett lock och tryck till lätt runt kanten. Skär små hål i locket med en liten kniv.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Servera tillsammans med vaniljsås eller lättvispad grädde.
Publicerat den
19 maj 2008
Liknande recept
Skriv kommentar