Instruktioner
Lägg köttet i saltlag två dygn.
Ta upp köttet, torka av det och gnid in det med krossad
rosépeppar. Stick in en köttermometer i steken, ställ in den i 100? ugn och beräkna 6-8 timmar, alltefter storlek, tills termometern visar på 100?.
Då är köttet färdigt och kan serveras
som middagsmat i mycket tunna skivor, t ex med vit pepparrotssås och kokt potatis och kokta
grönsaker.
Det finns varianter på metoden att framställa torrkött av älg. Man kan låta köttet ligga ännu ett dygn i saltlag, och det går utmärkt att använda också andra delar av älgen, t ex
hjärta. Torkningen kan också ske vid lägre ugnstemperatur, 50-70?, men tar då upp till ett
dygn. För att fuktigheten lättare ska kunna avdunsta, kan man sätta en sticka mellan ugn och
lucka. Torkat kött är utmärkt att ha med som matsäck i skogen och karva flisor av.