Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torsk på Norsk

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 30 minuter
Skriv ut

Att ett par skivor torsk som skurits tvärs över fisken i 2-2 ½ cm tjocka skivor och sedan sänkts ned i sjudande mycket salt vatten i 8-10 minuter kan bli en sådan läckerhet är det kanske inte så många som vet. I Norge vet man detta! Det här receptet kommer från en gammal receptsamling som gavs ut någon gång på 1960-talet, det håller än i dag. Eftersom det inte fanns på MK så lägger jag ut det i min kokbok. Som extra tillbehör serverar vi alltid hackat hårdkokt ägg i skirat smör tillsammans med hackad persilja. Gör dock inte sås på kokspadet, det är alldeles för salt!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Putsa och klipp bort eventuella fenor från fiskskivorna, skölj dem försiktigt och låt dem rinna av.
  2. Koka upp vattnet, saltet och ättikan i en stor gryta. (Om man har en s.k. fiskgryta med nedsänkbart galler lägger man fiskskivorna på gallret medan vattnet kokar upp och sänker ner gallret lagom när vattnet börjar koka). Precis när vattnet börjar småkoka sänker man snabbt ner fiskskivorna, en och en, med en stor hålslev och sänker värmen så att det endast sjuder. 8 minuter räcker om fisken är 2 cm tjock, 10 minuter om man har lite tjockare skivor.
  3. Ta försiktigt upp den färdiga fisken med hålslev och låt den rinna av och placera den på varmt serveringsfat.
  4. Garnera fisken med citronskivor som man lagt en rejäl tesked svart kaviar och en dillvippa på.
  5. Servera genast med nykokt potatis och eventuellt skirat smör, hårdkokt hackat ägg och hackad persilja.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.