Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torta al caffé

 
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Saftig och läcker italiensk tårta med en len och god kaffekräm emellan samt en kaffelag. Toppas sedan med kaffegrädde och chokladströssel.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för en högre tårtbotten 20 cm i diameter)
  2. Skilj äggvitor och äggulor från varandra och vispa med elvisp vitorna med ½ dl av sockret. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett fast och pösigt skum.
  3. Vänd ner äggulorna i smeten och sikta i mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner ingredienserna så att smeten behåller sin luftiga konsistens.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad. Låt kakan kallna.
  5. Kaffekräm: Blanda snabbt samman äggulor och socker i en kastrull. Vispa tills äggsmeten är pösig, tillsätt sedan kaffe, sikta i mjöl och vaniljsocker. Häll i mjölken, lite i taget under ständig vispning.
  6. Ställ kastrullen på låg värme och rör om tills krämen tjocknat. Ställ åt sidan och låt den kallna. Vispa grädden till ett fast skum och blanda försiktigt ner 1/3 av grädden i kaffekrämen.
  7. Kaffegrädde: Blanda i 4 msk av kaffekrämen i resten av den vispade grädden.
  8. Kaffe- och romlag: Blanda kaffe, mjölk och rom i en skål.
  9. Montering: Dela kakan i 3 bottnar. Skeda över 1/3 av lagen på varje tårtbotten. Bred sedan hälften av kaffekrämen på en botten. Lägg på den andra bottnen och bred över resten av kaffekrämen. Lägg på den tredje bottnen och fördela kaffegrädden jämnt ovanpå.
  10. Dekorera tårtan med strössel runt om kanterna. Överflödig kräm på tårtans kanter tas bort för att den inte ska tränga igenom när strösslet läggs på. Tryck försiktigt in strösslet så att de fäster. Strö över några ätbara blommor.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.