Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torta della nonna

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

En italiensk, citrondoftande paj fylld med hemgjord vaniljkräm och täckt med pinjenötter.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vaniljkräm: Värm 5½ dl mjölk försiktigt tills den nästan kokar. Ta kastrullen från plattan och tillsätt socker, vaniljpulver och citronskal.
  2. Vispa den överblivna (kalla) mjölken med äggulorna i en skål. Sikta i mjölet under vispning. Häll i äggulesmeten i mjölk och sockerblandningen genom en sil.
  3. Rör med en träslev i kastrullen medan du på nytt försiktigt värmer blandningen tills den börjar tjockna. Det burkar ta 1-2 minuter. Ta kastrullen från värmen och låt krämen svalna. Häll upp den i en låg, vid behållare så går det snabbare.
  4. Pajdeg: Sätt ugnen på 180 grader.
  5. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver, salt och citronskal. Skär smöret i små tärningar. Lägg det tillsammans med ägget och äggulan i mjöl- och sockerblandningen. Nyp snabbt ihop degen.
  6. Om den känns för smulig, tillsätt lite vatten tills degen är smidig. Den ska inte bli kladdig eller elastisk. Bearbeta inte degen mer än nödvändigt för att få ihop den.
  7. Kavla ut 2/3 av degen och täck en kak- eller pajform, ca 28 cm i diameter, med degen. Det gör inget om degen går sönder, det går bra att pussla ihop den i formen och laga skarvarna med fingrarna. Den överblivna degen sparas till ett lock att lägga över pajen.
  8. Fyll pajskalet med vaniljkräm nästan ända upp till kanten. Kavla ut ett lock av degen som är kvar och täck pajen med det. Pensla det med uppvispad äggula blandad med mjölk. Strö över pinjenötter efter smak, tryck försiktigt ner dem lite i degen.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 minuter. Ta ut pajen när den börjar få färg.
  10. Servera pajen rumstempererad pudrad med florsocker och eventuellt lite vispad grädde.
  11. Blir det vaniljkräm över kan den sparas i kylen ett par dagar.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.