Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Torta della nonna

 
  • Serverar: 10-12 portioner
Skriv ut

Som ett stort vaniljhjärta - "Torta della nonna" betyder på italienska "mormors kaka" och det finns en mängd varianter på den här kakan, inget recept är det andra likt.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med fyllningen. Hetta upp mjölken i en tjockbottnad panna. När mjölken börjar bubbla, ta bort kastrullen från värmen. Vispa äggulor, strösocker, ricotta och vaniljsocker i en skål till en vit och fluffig smet. Tillsätt mjölet lite i taget. Tillsätt sedan den varma mjölken försiktigt och vispa hela tiden.
  2. Häll smeten i kastrullen och ställ på plattan. Vispa hela tiden, hetta upp på svag värme tills krämen precis börjat koka, låt den då sjuda 1 minut. Häll över krämen i en skål och blanda ner likören. Täck skålen med plastfolie och ställ in i kylen 1 timma.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en springform, 24 cm i diameter. Blanda vetemjöl, strösocker, bakpulver och salt, och arbeta ihop med smöret. Knåda till sist in ägget och vaniljsockret. Dela degen i två bitar och klä formen med en av dem. Tryck upp degen ungefär 2½ cm längs kanten. Häll krämen i formen. Låt degkanten sticka upp cirka 1 cm.
  4. Ta den andra degbiten och kavla ut den på en mjölad yta. Om den är svårarbetad går det lättare om du kavlar ut den mellan två ark mjölad plastfolie. Täck krämen med pajdegstäcket och knip samman kanterna. Det kan se lite klumpigt ut men det jämnar ut sig i ugnen.
  5. Vispa upp ägg och vatten och pensla locket. Strö över pinjenötter och skär med en skarp kniv små lufthål i locket så att kondensen kommer ut när kakan gräddas. Grädda 35 minuter eller tills kakan är gyllene. Låt svalna och pudra över rikligt med florsocker.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.