En frisk och saftig äppelkaka med tydlig smak av apelsin. Istället för kanel kryddar italienarna sin äppelkaka med härligt frisk citrus.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 180 grader.
Smöra och mjöla en springform, ca 28 cm i diameter.
- Dela och kärna ur äpplena men låt skalet sitta kvar. Skär dem i 3-4 mm tunna skivor och lägg dem i en bunke. Pressa saften från en apelsin över bitarna och tillsätt socker. Blanda ordentligt och ställ åt sidan så att äpplena får dra i marinaden.
- Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt olja, apelsinskal och apelsinsaft medan du fortsätter att vispa. Om du vill kan du ersätta hälften av apelsinsaften med citronsaft.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en separat skål. Tillsätt lite i taget av det i äggsmeten under ständig omrörning. Tillsätt mjölken i smeten, blanda ordentligt.
- Häll kaksmeten i formen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster ovanpå smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 40-45 minuter, tills den är gyllene och en provsticka är torr.
- Servera gärna kakan med vaniljvisp eller vispad grädde.
Publicerat den
4 maj 2014
Liknande recept
Skriv kommentar