Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tortanto ( Napolitanskt påskbröd)

(1 kommentar)  
  • Serverar: 1 portioner
  • Tid: 5 timmar
Skriv ut

Receptet härstammar från Neapel. Såg på tv att Leila hade bakat en tortanto, men mitt recept skiljer sig ganska mycket, men slutresultatet ser lika ut, men smakar nog olika. Då kom jag ihåg att jag hade receptet hemma, hade fått den av min fd svägerska Renata.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret, låt svalna.
  2. Smula jästen i en bunke och lös upp med ljummet vatten, smält smör, honung och salt.
  3. Blanda i mjölet lite i taget tills degen släpper kanterna, det skall vara en mjuk men smidig deg. Arbeta degen väl.
  4. Jäs degen i bunken under handduk till dubbel storlek, i ca 1 tim, gärna mer.
  5. Under tiden gör man ordning fyllningen. Skär ostarna i mycket små bitar, grovriv parmesanosten och blanda.
  6. Skär salamin och pancettan eller den rökta sidfläsket i lika stora bitar som osten. Hacka ev. oliverna och basilikan.
  7. Tryck ut degen med händerna, till en rektangel, ca 1 centimeter tjock, använd inte kavel, då trycker man ut all luft.
  8. Strö över ostarna, salamibitarna och fläskbitarna, lämna yttersta kanten fri, rulla ihop som en rulltårta och pensla kanten med vatten. Forma till en krans.
  9. Lägg kransen på bakplåtspapper och jäs under bakduk i minst 30-45 minuter.
  10. Sätt ugnen på 200º. Ställ in plåten längst ner. Grädda i ca 30-45 minuter och låt brödet svalna på galler.
  11. Gott med en sallad till och ett glas öl.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • shaheen 11 april 2009

    för lite mjöl hardet skrivits och det blev fel helt enkelt

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.