Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Tossing

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Ett surdegsbröd från Tossene med rågkross, solrosfrön och linfrön, som går bra att skära tunt. Receptet kommer från bagarna på Bohuslänska Lyckans Stenugnsbageri.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1: Blanda samtliga ingredienser och låt stå övertäckt under natten. Dag 2: Smula jästen i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt vattnet och rör om. Häll över blandningen från dag 1. Blanda i sirap, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen väl i ca 8 minuter (använd låg växel). Låt jäsa till dubbel storlek minst 30 minuter. Sätt ugnen på 250°. 3. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma och lägg delarna i välsmorda limpformar ( ca 1½ liter). Sätt in i ugnen, först 10 minuter, sänk värmen till 175° och grädda tills det är färdigt, ca 45 minuter. Innertemperaturen ska vara 99°.
  2. *Rågsurdegsstart Steg 1: 200 g (drygt 3½ dl) rågmjöl 100 g rivet äpple 150 - 200 g (1½ - 2 dl) vatten, 45-grader Steg 2: 200 g (drygt 3½ dl) rågmjöl 200 g (2 dl) vatten, 45-grader
  3. Steg 1: Blanda samtliga ingredienser till steg 1 i en burk (fyll burken till max hälften). Det ska bli en trögflytande smet. Låt stå 2-4 dagar i 28-30 grader. 2. Skaka burken 1-2 ggr/dag. När det bubblar och är lätt syrligt och friskt gör steg 2! 3. Steg 2: Rör ner steg 2 i steg 1 och låt stå i ca 29 grader. Efter ett dygn ska det bubbla, lukta och smaka gott. 4. Låt det stå ett dygn till. 5. Förvara med tättslutande lock i kylen. 6. Mata starten en gång/vecka med ca ½ dl vatten och 2 msk rågmjöl.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.