När du vill servera gravad oxfilé tänk på att det tar flera dygn. Först gravas filén två dygn och sedan bör den frysas två dygn enligt Livsmedelsverkets rekommendationer.
Instruktioner
- Putsa bort de tunna hinnorna runt köttet med vass kniv.
- Blanda socker, salt, svartpeppar och grovt malda eller stötta senapsfrön i en form. Klappa in blandningen
runt om filén.
- Lägg köttet med kryddblandningen i en plastpåse.
Tillsätt konjak, knyt ihop påsen och låt filén grava i kylskåp 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden. Häll bort all vätska när filén är färdiggravad och frys köttet minst 2 dygn.
- Nobissåsen:
Lägg ägget i sjudande vatten och låt ägget koka exakt 3 minuter. Knäck det i en skål och rör ut det med senapen och vispa ner olja och vinäger droppvis. Det ska bli som en majonnäs. Blanda ner salt, vitlök och gräslök och ställ såsen svalt.
- Vill du servera den gravade oxfilén kall som förrätt så går den lätt att skära i tunna, fina skivor när köttet ännu är halvfruset. Vill du grilla det som stora tournedos bör det vara helt tinat och gärna rumstempererat innan det läggs på grillen.
- Skär stora bitar, knyt om dem med steksnöre och grilla över het glöd eller i het grillpanna 1–2 minuter på varje sida.
- Oxfilé är ett magert kött och bör inte vara helt genomstekt utan ska fortfarande vara rött i mitten för att vara riktigt gott.
- Servera grillad, gravad oxfilé med kall nobissås, kokt färsk potatis, några salladsblad och finklippt gräslök.
Publicerat den
21 december 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
MM veldigt gott
Ojojoj! Detta verkar vara en höjdare. Ska testa när tillfälle ges! Ha de gott... /Nettan