I Jämtland bakas tunnbröd med kokt potatis i degen för att brödet skall bli lite segt och kunna vikas ihop med en fyllning. Kambröd kallas brödet som bakas på rågsikt. Det här är en variant bakad på vetemjöl special med fullkorn.
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme 37º, häll över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt sirap, salt och riv ner den kokta potatisen.
- Blanda ner det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200º. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Rulla till en längd och dela den i ca 16 bitar. Kavla ut bitarna till runda bröd ca 17 cm, avsluta med att kavla med kruskavel. Bröden skall inte kavlas alltför tunna, då blir bröden hårda och kan inte vikas.
- Lägg bröden på plåt, inget bakplåtspapper behövs, nagga med en gaffel och grädda direkt i ugnen 5-7 minuter. Bröden skall fortfarande vara ljusa och bara fått lite färg.
- Låt svalna inlindade i bakduk så att bröden bevarar sin mjukhet.
Publicerat den
26 augusti 2011
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Tack för receptet. Vi har bakat dem idag. Jag fick ha i ganska mycket mjöl extra för degen var enormt kladdig när jag hade haft i vad som stod i receptet. Annars fungerade allt bra. Återkommer med betyg efter att vi har ätit dem på picknicken imorgon. Barnen tyckte om att vara med och kavla så det var verkligen positivt.
Vet inte vad som blev fel att barnen inte kavlade ut dem ordentligt eller vad som inte funkade. De blev nämligen så sega att de knappt gick att äta. Ska prova en gång till någon gång i framtiden o se om jag kan lyckas bättre då. Ger inget betyg föräns jag har uteslutit att det var vi som gjorde något fel.