Detta är ett vanligt vardagsbröd i Norge och i de svenska landskapen nära gränsen. Varför inte testa att lägga två bröd ovanpå varandra med en god laxfyllning mellan?
Instruktioner
- Smält smöret på låg värme i en kastrull. Blanda 5 dl mjöl med salt, hjorthornssalt, bakpulver, anis och fänkål i en bunke.
- Blanda smöret med filmjölk och honung. Vispa upp ägget och rör sedan ner det i den avsvalnade smörblandningen. Blanda snabbt samman blandningen med mjölet till en jämn deg. Låt degen vila kallt en liten stund, cirka 15 minuter, gärna i kylskåp.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 12 bitar och kavla ut varje bit till en rund kaka, 20-25 cm i diameter. Nagga kakan med en gaffel och grädda i en medelvarm, torr stekpanna, 1-2 minuter på varje sida.
- Lägg tunnbröden ovanpå varandra och täck med bakduk. Tunnbröden bör ätas dagsfärska.
- Bred ett jämnt lager färskost på bröden. Fördela laxskivorna på hälften av bröden och strö över lite gräslök. Lägg på resten av bröden. Tryck till och dela varje kaka i fyra bitar. Garnera ev med lite mynta.
Publicerat den
4 november 2009
Liknande recept
Skriv kommentar